Изберете страница

Apple WWDC 2017 – какво очакваме?

Преди десет години покойният вече Стив Джобс се изправи на сцената на WWDC, за да разкрие OS X Leopard и най-важното – iPhone OS 1. Никой нямаше представа какво ще се случи с платформата на iPhone за разработка, дори той, а всичко което предложи на разработчиците от трети страни, беше възможността да изградят уеб приложения за все още непредставения телефон, който дебютира седмици по-късно.

Можете да напишете страхотни приложения, но все пак да запазите iPhone надежден и сигурен, възоснова на факта, че той има пълния Safari engine” каза Джобс пред разпаботчиците.

Демонстарцията на Скот Форстал, която последава беше недостатъчна, а до старта на App Store, който премести фокуса от десктопа към мобилния телефон, имаше още цяла година.

Десетилетие по-късно iPhone и неговата платформа, сега вече наречена iOS, са почти всичко, за което някой може да мисли, или говори, когато става въпрос за WWDC, която ще се проведе между 5 и 9 юни в Сан Хосе, Калифорния. Това, което Apple ще обяви в понеделник в известен смисъл ще очертае най-очаквания телефон тази година – десетият юбилеен iPhone. Този мащабен повод ще определи до голяма степен и самата конференция. Тази година тя ще е различна. Не казвам, че Тим Кук който ще представи основната бележка, няма да се съсредоточи сериозно върху изискванията и интересите на разработчиците. Ще има iOS, macOS, tvOS, watchOS и CarOS актуализации, ще има актуализации на инструментите за разработчици (Swift, Objective-C), но не очаквам Кук да пренебрегне най-важното. Той ще отбележи рождения ден на iPhone, а може би ще има и изненада.

Всъщност WWDC не е хардуерно събитие, но въпреки това всеки път предполагаме, че може да бъде представен и нов хардуер, както се е случвало и в миналото. Тази година Apple може да отиде дори по-далеч, като оповести актуализациите в различни категории и платформи – MacBook, iPad, но не очаквайте редизайн. Поне според анализаторите, актуализациите ще бъдат сведени до процесорите. Има голям шанс да видим MacBook с новия процесор Kaby Lake на Intel.

По-рано тази година Фил Шилър обеща значителни промени както в дизайна, така и в компонентите на iMac, но въпреки това никой не очаква Кук да представи изцяло преработен iMac до края на тази година. Според анализаторите Apple може само да загатне за реконструкцията на Mac 2018, за да задоволи любопитството на разработчиците, които са основния пазар за тази машина.

iPad Pro, който компанията обича да позиционира за професионалисти, като прrдружаващ инструмент за MacBook Pro и iMac, може би ще е единственият хардуер, който ще види нещо повече от актуализация на компонентите. Слуховете за 10.5 инчовия модел, който ще застане между 12.9 и 9.7 инчовите модели не спират и е много вероятно да го видим именно по време на WWDC.

Докато потокът слухове и спекулации за бъдещия iPhone не секва, то конференцията ще ни даде яснота за това, което ще го управлява – операционната система. Не очакваме сериозен редизайн на iOS, но ще има по-гладка анимация, нов taptic engine, 3D Touch интеграция, актуализация на производителността за iPad Pro и може би много подобрения в контролния панел и уиджетите. Apple ще продължи да отваря своята мобилна операционна система за по-добра интеграция на приложенията от трети страни, а слуховете предполагат изцяло обновено Music и възможност за групов разговор във Face Time.

Ключът на всичко това ще е Siri и Кук ще отдели повече време, за да разкаже за промените там. Асистентът на Apple ще навлезе в почти всяка част на iOS 11. Все по-често ще е връзката между нас и телефона, за да го възприемаме все повече като живо същество и да ни предложи още по-широк набор услуги и приложения, дори и от трети страни. Siri трябва да стане още по-отворена платформа, с предоставяне на повече достъп до личните данни, по-прозрачен и конфигурируем.

Следващият акцент на конференцията ще е добавената реалност. Както вече знаете, Кук е нейн фен, слуховете предполагат интегриране на такива сензори в следващия iPhone, а за това ще трябва да се създадат и подходящите приложения, тъй като компанията би изпаднала в неловка ситуация, ако представи юбилейния си модел iPhone, а няма приложения, които да демонстрират функционалността му в тази област. Този въпрос обаче е спорен, тъй като Кук може и да изчака дебюта на iPhone 8, за да даде повече подробности за тази ключова функция, а сега просто да намекне за нея, без да повдига завесата напълно.

Компанията може да използва WWDC и за стартиране на нова инициатива, свързана с ботовете, които ще работят със Siri, след като те бяха в центъра на миналогодишните конференции на Facebook и Microsoft, а Apple запази мълчание.

Едно нещо феновете очакват отдавна и снетърпепие и това е Dark Mode. Многобройните слухове и спекулации за този режим подсказват, че компанията може да го обвърже с дискусия за управлението на батерията, съобщенията, здравните приложения, но какъвто и повод а избере, първо се нуждае от тази актуализация на интерфейса. Ще видим още промени в някои приложения, като Apple Music, Apple TV, Face Time и др.

Що се отнася до останалите операционни системи на компанията, връзката между мобилния и работния плот ще се задълбочи. Информираността на Siri за дейността на настолни компютри, лаптопи, смартфони, таблети, декодери и часовници, ще се появи и на работния плот, където може би най-после ще можете да управлявате вашия Siri профил. Очакваме и актуализация на iCloud, за да стане още по-конкурентен на OneDrive на Microsoft, а компанията може и да намали цените за съхранение в облака, за да станат те още по-привлекателни за потребителите и бизнеса.

Кук ще премине и през всички Health, Home, Watch, Research, Game, Cloud Kit, като ще обърне специално внимание на здравето и може би дори на новия тракер за съдържание на глюкоза в кръвта, предназначен за Apple Watch.

За финал да си припомним момента, в който Джобс обяви iPhone през 2007 година.

Това беше неговият „one more thing” момент, гвоздеят на събитието. Очакваме настоящият главен изпълнителен директор на компанията да припомни това събитие, като малък празник в чест на оригиналния iPhone и може би да намекне за изненадите, които Apple ни готви за тази есен.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This