Новият Apple Watch ще може да помага за предотвратяване на слънчево изгаряне, преждевременно стареене на кожата и дори рак, ако се съди по патент на Apple, одобрен от Службата за патенти и търговски марки на САЩ.

В документите компанията описва система, в която сензорите за ултравиолетова светлина улавят слънчевата светлина и проследяват експозицията с течение на времето. След това системата може да подава сигнали и указания за превантивни мерки, ако сметне, че нивата са прекомерно високи. Когато функицята за откриване на UV лъчи бъде добавена в часовника, тя ще може да предупреждава потребителите, когато са изложени на слънце твърде дълго, а данните от сензорите ще се анализират за съставяне на общо време на експониране и определяне на количеството UV светлина, на която е бил изложен човекът.

Може би в скоро време тази функция ще се добави към вече съществуващите здравни качества на Apple Watch, наред с ЕКГ и детектора за падания, което ще го направи още по-полезен спътник във всекидневието ни.