Strategy Analytics публикува последния си доклад, подчертавайки интересната информация за Apple и нейния умен часовник. Гигантът по принцип не изнася публично статистическите данни за продажбите на Apple Watch, като вместо това предпочита да го поставя в група с други продукти и услуги. Последната публикувана информация обаче сочи, че компанията е продала 3.5 милиона часовници през последното тримесечие.

В допълнение Strategy Analytics дава и един добър поглед върху развитието на пазара на носими устройства като цяло, а Apple е най-големият играч там с близо 16% дял от световния пазар. През първото тримесечие на 2017 година, глобалният пазар на носими устройства се е увеличил с 22 милиона бройки. В рамките на това увеличение, Тим Кук се е възползвал от най-високия ръст, като доставките на Apple Watch са нарастнали от 2.2 на 3.5 милиона, което пък поставя компанията в позицията на лидер в световен мащаб.

Голяма част от този успех се дължи на силното представяне в продажбите на Apple Watch Series 2, а когато една компания се издига, съвсем логично е друга да отбелязва спад и в случая това е Fitbit, която губи част от пазарния си дял. През същото тримесечие нейният пазарен дял е спаднал от 4.5 милиона през същия период на миналата година, на 2.9 милиона.

Интересното е, че след като преди това беше номер едно в световен мащаб при носимите устройства, Fitbit вече е на трето място, след Apple и Xiaomi, като последната е с 15.5% пазарен дял. Новата серия Apple Watch се продава добре в САЩ, Великобритания и на някои други пазари, благодарение на подобрените си характеристики, интензивния маркетинг и доброто предлагане на дребно. Xiaomi от своя страна е доставила 3.4 носими устройства за 15% пазарен дял в световен мащаб, а търсенето на популярната гривна Mi Band е най-голямо на основните азиатски пазари.