Изберете Страница

Apple Watch няма да може да измерва нивата на глюкоза в кръвта скоро, а може би и никога

Слуховете за интереса на Apple към разработването на носимо устройство, способно да следи нивата на глюкоза в кръвта по неинвазивен начин, се появиха още преди премиерата на Apple Watch. Без съмнение такъв напредък в мониторинга би представлявал огромен медицински пробив и шанс за диабетиците, които трябва да правят това по няколко пъти на ден.

Докато различни утвърдени, биотехнологични компании прекараха десетилетия в опит да създадат начин за подобен неинвазивен мониторинг, без да отбележат значителни успехи, усилията на Apple все още продължават, а новият доклад на The New York Times разкрива, някои подробности за тях. Всъщност този интерес е продиктуван до някъде от собствената битка на Стив Джобс с диабета, като през последните месеци от живота му, той трябва да се бори с рака, докато контролира и диабета. Джобс обаче мрази убожданията на пръста, които трябва да осигурят кръв за пробите и именно заради това изследователският екип на Apple започва да разработва неинвазивен четец с технология, която потенциално би могла да се включи в бъдещия часовник. Първият Apple Watch, чиято разработка започва след смъртта на Джобс, се превърна в невероятно популярен инструмент за проследяване на здравето и фитнес тренировките, а наскоро се появиха слухове, че някои от следващите модели може да включва дори ЕКГ монитор за следене на сърдечната дейност. Що се отнася обаче до неинвазивния метод за измерване на глюкозата в кръвта обаче, според изданието той все още не е открит и, ако някога това се случи, то ще е след години.

Всъщност Джон Л. Смит, един от най-големите експерти по неинвазивни глюкозни изследвания в света, твърди в своята книга The Puruit of Nonivasive Glucose, че „идеята за това затъва във фалшиви корелации, напълно неразбиране на източниците на грешки, липса на стриктна оценка на резултатите и пожелателно тълкуване на данните, но за разлика от лечението на рак, където в много области е постигнат частичен успех, тук пробив все още няма“.

Междувременно компаниите за медицински устройства все още разработват продукти, които могат да измерват нивата на глюкоза чрез стандартни методи, но могат и да си взаимодействат с Apple Watch и да предоставят релевентна информация на потребителите.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги

Apple отчете 2 милиарда активни устройства и нов рекорд за приходи от услуги. Наред с това компанията отбеляза спад за фискалното тримесечие с приходи от малко над 117 милиарда долара, или 5% на годишна база, в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки...

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей

Следващият Apple Watch Ultra ще пристигне с почти 10% по-голям дисплей, твърдят последните слухове. Според DigiTimes, устройството ще има 2.1” дисплей и тази информация съответства на споделената миналия месец от Джеф Пу. Настоящият Apple Watch Ultra има около 1.93”...

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Перископната камера ще е ексклузивна за iPhone 15 и 16 Ultra

Отдавна се носят слухове за дългоочакваната перископна камера, която ще получи iPhone. Според известният анализатор Минг-Чи Куо обаче, тя ще е ексклузивна само за един модел в следващите две поколения - iPhone 15 и 16 Ultra. Тази новина може би е изненадваща, тъй като...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This