Слуховете за интереса на Apple към разработването на носимо устройство, способно да следи нивата на глюкоза в кръвта по неинвазивен начин, се появиха още преди премиерата на Apple Watch. Без съмнение такъв напредък в мониторинга би представлявал огромен медицински пробив и шанс за диабетиците, които трябва да правят това по няколко пъти на ден.

Докато различни утвърдени, биотехнологични компании прекараха десетилетия в опит да създадат начин за подобен неинвазивен мониторинг, без да отбележат значителни успехи, усилията на Apple все още продължават, а новият доклад на The New York Times разкрива, някои подробности за тях. Всъщност този интерес е продиктуван до някъде от собствената битка на Стив Джобс с диабета, като през последните месеци от живота му, той трябва да се бори с рака, докато контролира и диабета. Джобс обаче мрази убожданията на пръста, които трябва да осигурят кръв за пробите и именно заради това изследователският екип на Apple започва да разработва неинвазивен четец с технология, която потенциално би могла да се включи в бъдещия часовник. Първият Apple Watch, чиято разработка започва след смъртта на Джобс, се превърна в невероятно популярен инструмент за проследяване на здравето и фитнес тренировките, а наскоро се появиха слухове, че някои от следващите модели може да включва дори ЕКГ монитор за следене на сърдечната дейност. Що се отнася обаче до неинвазивния метод за измерване на глюкозата в кръвта обаче, според изданието той все още не е открит и, ако някога това се случи, то ще е след години.

Всъщност Джон Л. Смит, един от най-големите експерти по неинвазивни глюкозни изследвания в света, твърди в своята книга The Puruit of Nonivasive Glucose, че „идеята за това затъва във фалшиви корелации, напълно неразбиране на източниците на грешки, липса на стриктна оценка на резултатите и пожелателно тълкуване на данните, но за разлика от лечението на рак, където в много области е постигнат частичен успех, тук пробив все още няма“.

Междувременно компаниите за медицински устройства все още разработват продукти, които могат да измерват нивата на глюкоза чрез стандартни методи, но могат и да си взаимодействат с Apple Watch и да предоставят релевентна информация на потребителите.