Изберете страница

Apple Watch навърши две години – какво още трябва да се промени?

Тази седмица Apple Watch навърши две години, след като първият модел беше представен на 24 април 2015 година, но какво трябва да се промени, за да излезе той от бебешката си възраст?

Apple направи редица подобрения в своята Series 2, която излезе миналата есен. Часовникът стана по-бърз, водоустойчив и може да следи дейността ви със своя GPS модул. Последните подобрения в операционната му система ни позволяват да отговорим на съобщения, диктувайки текста, да задаавме цел за активността си и да я споделяме с приятелите си, които също носят Apple Watch. Можем още да сменяме каишките, за да освежим външния му вид, да проверим колко градуса е навън, или в коя фаза е луната, какво трябва да правим днес, според календара и всичко това само с един бърз поглед, но часовникът се остава нишов продукт, за чиято покупка е трудно да намерим оправдание, освен ако не сме сред запалените фенове на марката. Какво още трябва да се направи?

Разбира се животът на батерията е на първо място, сред пожеланията за нещо повече. Конкурентните модели вече позволяват зареждане веднъж седмично, което би било значително по-удобно.

Always-on-screen

В момента часовникът светва, когато обърнем китката си, или го докоснем, тъй като и без това батерията му не позволява два пълни дни автономност с едно зареждане, а дори тогава ставаме свидетели на леко забавяне. Никой не обича да чака, вперил поглед в часовника си, така че един винаги буден екран, би бил от голяма полза, на пук на мерките за пестене на батерията. Нейният живот е може би най-голямото предизвикателство пред компанията, тъй като ограниченото вътрешно пространство не позволява по-голяма батерия и може би именно поради това, тя трябва да преосмисли екрана – един e-ink дисплей би позволил много повече автономност например.

По-тънък корпус

Apple Watch Series 2 всъщност е по-тежък от първия модел. Apple трябва да намери начин да направи своя часовник по-лек и по-тънък и това е втората област, в която конкурентите имат предимство. Тук обаче отново се намесва въпросът за батерията, която и без това е достатъчно малка, за да бъде намалявана допълнително при едно евентуално стесняване на вътрешното пространство.

Повече самостоятелност

За съжаление почти всичко, което можете да правите със своя Apple Watch, е възможно само когато iPhone е наблизо. Да, можете да продължите да следите активността си, или да слушате музика през Bluetooth, но нямате възможност да изпращате или получавате съобщения, без телефонът ви да е наоколо. Можем само да се надяваме, че слуховете ще се оправдаят и компанията ще даде безжични възможности и повече самостоятелност на следващия си модел, чрез един LTE модул, което несъмнено би го направило много по-полезен.

Приложения, които работят

До сега всичко, освен Apple Music беше много или малко ограничено на часовника. Дори Spotify, за която 50 милиона потребители плащат абонаментна такса, ще получи възможността да бъде използвана на него едва сега, след като един разработчик пусна бета версия на приложение за стрийминг на музиката, което ще стане официално в някакъв момент в близко бъдеще. Незнайно защо приложенията за Apple Watch са недолюбвани от разработчиците, често работят бавно или неправилно, но може би вината не е в тях, а в многото ограничения, налагани от Apple. Като се има предвид сравнително малката потребителска база, компанията може би трябва да се откаже от тях и да даде малко повече свобода, започвайки един цикъл, подобен на този за iPhone. По-добрият продукт определено ще привлече повече потребители, което означава и по-добри приложения.

Накрая, но не и на последно място, бихме искали Apple да даде повече подробности за продажбите на Apple Watch, въпреки че твърди, че те са стабилни, осигуряването на нужната информация би вдъхнало повече доверие в бъдещето му. Той несъмнено е едно удивително устройство и има своите фенове, но трябва да претърпи метаморфоза, за да се превърне в нещо повече от имиджов продукт и можем само да се надяваме, че нейното начало ще бъде поставено още тази есен.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This