Феновете на Apple може би ще запомнят днешната дата с факта, че Apple Pay вече може да се използва съвсем официално и у нас – нещо, което чакахме отдавна.
Разбира се има и някои уловки, защото плащания за сега могат да се извършват само с картите на Monese и Revoult, но все пак това е по-добре от нищо, нали?
За да използвате платежната услуга със своя iPhone, или Apple Watch, трябва да въведете данните за посочените карти в приложението Wallet, а при самото плащане просто да доближите телефона, или часовника до ПОС терминала, който пък от своа страна трябва да поддържа безконтактни разплащания. Wallet ще се активиар автоматично и ще поиска да потвърдите с биометричните си данни покупката.
Сигурността на тези трансакции е подсигурена от технологията на Mastercard, при която номерата на картите не се съхраняват нито на устройството, нито в сървърите на Apple. Вместо това устройството получава уникален номер, кодиран и съхраняван в в секюрити модула му, а всяка трансакция се оторизира с единичен, динамичен код.
Можем само да се надяваме, че в близко бъдеще към Monese и Revoult ще се присъединят и нашите банки, за да станат разплащанията с Apple Pay поредното удобство във всекидневието ни.