Изберете страница

Apple Car все повече се доближава до реалността

Въпреки, че самоуправляващият се автомобил на Apple все още не е обявен, слуховете за него се появяват периодично в интернет пространството. Сега 9to5Mac съобщава, че чипът за автопилот изглежда е на една стъпка по-близо до това да се превърне в реалност, тъй като Apple е направила поръчка на корейска компания.

The Elec съобщава, че е направена тестова поръчка за чип за автопилот. Трябва да стане ясно обаче, че тази поръчка не е за окончателния чип, тъй като той със сигурност ще се произвежда от партньора на Apple TSMC. Вместо това поръчката е направена на южнокорейска компания за полупроводници и тестове и изглежда е за модули, които ще са включени в чипа. Съобщава се още, че компанията, чието име не се споменава в доклада, работи върху чип, който ще управлява функциите за автопилот.

Тези чипове контролират изчисленията на AI. Те обикновено интегрират невронен процесор, CPU, GPU, памет и дори интерфейс на камерата, наред с други функции. Източниците на The Elec твърдят, че Tesla е използвала паметта на Samsung и е възложила работата по сглобяването на южнокорейска фирма на име JCET STATSChipPAC Korea, когато е разработвала своя модул за автопилот. Сега същите източници твърдят, че Apple изглежда поема по подобен път за своя проект Apple Car.

Изглежда, че работата продължава почти година, въпреки че договорът между корейската фирма и Apple трябва да бъде завършен през следващата година. Процесът изглежда подобен на този, който Apple премина при разработването на чипа М1. По принцип отделните модули първоначално се правят като самостоятелни чипове, за да бъдат щателно тествани и след това се интегрират в един чип.

Всъщност точните планове на Apple за собствена кола все още са доста неясни. Не знаем дали компанията ще я продава директно на клиентите си, или това ще бъде възложено на други компании, или пък технология на гиганта ще бъде включена в автомобили на вече съществуващи марки. Миналия месец слуховете твърдяха, че Apple се среща с корейски производител на автомобили, за да перговаря за евентуално партньорство по проекта Apple Car. Очаква се до края на годината гагантът да обяви своя основен партньор, а след това да започне пълномащабно развитие на проекта.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This