Изберете Страница

Apple Car все повече се доближава до реалността

Въпреки, че самоуправляващият се автомобил на Apple все още не е обявен, слуховете за него се появяват периодично в интернет пространството. Сега 9to5Mac съобщава, че чипът за автопилот изглежда е на една стъпка по-близо до това да се превърне в реалност, тъй като Apple е направила поръчка на корейска компания.

The Elec съобщава, че е направена тестова поръчка за чип за автопилот. Трябва да стане ясно обаче, че тази поръчка не е за окончателния чип, тъй като той със сигурност ще се произвежда от партньора на Apple TSMC. Вместо това поръчката е направена на южнокорейска компания за полупроводници и тестове и изглежда е за модули, които ще са включени в чипа. Съобщава се още, че компанията, чието име не се споменава в доклада, работи върху чип, който ще управлява функциите за автопилот.

Тези чипове контролират изчисленията на AI. Те обикновено интегрират невронен процесор, CPU, GPU, памет и дори интерфейс на камерата, наред с други функции. Източниците на The Elec твърдят, че Tesla е използвала паметта на Samsung и е възложила работата по сглобяването на южнокорейска фирма на име JCET STATSChipPAC Korea, когато е разработвала своя модул за автопилот. Сега същите източници твърдят, че Apple изглежда поема по подобен път за своя проект Apple Car.

Изглежда, че работата продължава почти година, въпреки че договорът между корейската фирма и Apple трябва да бъде завършен през следващата година. Процесът изглежда подобен на този, който Apple премина при разработването на чипа М1. По принцип отделните модули първоначално се правят като самостоятелни чипове, за да бъдат щателно тествани и след това се интегрират в един чип.

Всъщност точните планове на Apple за собствена кола все още са доста неясни. Не знаем дали компанията ще я продава директно на клиентите си, или това ще бъде възложено на други компании, или пък технология на гиганта ще бъде включена в автомобили на вече съществуващи марки. Миналия месец слуховете твърдяха, че Apple се среща с корейски производител на автомобили, за да перговаря за евентуално партньорство по проекта Apple Car. Очаква се до края на годината гагантът да обяви своя основен партньор, а след това да започне пълномащабно развитие на проекта.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

34-тата световна конференция на разработчиците WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни, съобщи Apple. В по-голямата си част тя ще е онлайн и ще е безплатна за всички разработчици, но компанията планира целодневно специално събитие за избрани разработчици и студенти,...

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Без да губи ценно време, Apple вече пусна iOS 16.5 Beta 1 за разработчици вчера. С тази версия компанията се съсредоточава върху подобряване на функционалността на Siri и предлага нова функция Screen Recording с гласовия асистент. Вече можете да кажете “Hey Siri,...

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 14 пристигна с поддръжка на eSIM, продължавайки традицията, въведена с iPhone Xs през 2018 година. За пръв път обаче Apple пусна моделите без физически слот за SIM карта в САЩ. Сега слуховете сочат, че гигантът планира да разшири тази си инициатива в...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This