Изберете Страница

Apple Car все повече се доближава до реалността

Въпреки, че самоуправляващият се автомобил на Apple все още не е обявен, слуховете за него се появяват периодично в интернет пространството. Сега 9to5Mac съобщава, че чипът за автопилот изглежда е на една стъпка по-близо до това да се превърне в реалност, тъй като Apple е направила поръчка на корейска компания.

The Elec съобщава, че е направена тестова поръчка за чип за автопилот. Трябва да стане ясно обаче, че тази поръчка не е за окончателния чип, тъй като той със сигурност ще се произвежда от партньора на Apple TSMC. Вместо това поръчката е направена на южнокорейска компания за полупроводници и тестове и изглежда е за модули, които ще са включени в чипа. Съобщава се още, че компанията, чието име не се споменава в доклада, работи върху чип, който ще управлява функциите за автопилот.

Тези чипове контролират изчисленията на AI. Те обикновено интегрират невронен процесор, CPU, GPU, памет и дори интерфейс на камерата, наред с други функции. Източниците на The Elec твърдят, че Tesla е използвала паметта на Samsung и е възложила работата по сглобяването на южнокорейска фирма на име JCET STATSChipPAC Korea, когато е разработвала своя модул за автопилот. Сега същите източници твърдят, че Apple изглежда поема по подобен път за своя проект Apple Car.

Изглежда, че работата продължава почти година, въпреки че договорът между корейската фирма и Apple трябва да бъде завършен през следващата година. Процесът изглежда подобен на този, който Apple премина при разработването на чипа М1. По принцип отделните модули първоначално се правят като самостоятелни чипове, за да бъдат щателно тествани и след това се интегрират в един чип.

Всъщност точните планове на Apple за собствена кола все още са доста неясни. Не знаем дали компанията ще я продава директно на клиентите си, или това ще бъде възложено на други компании, или пък технология на гиганта ще бъде включена в автомобили на вече съществуващи марки. Миналия месец слуховете твърдяха, че Apple се среща с корейски производител на автомобили, за да перговаря за евентуално партньорство по проекта Apple Car. Очаква се до края на годината гагантът да обяви своя основен партньор, а след това да започне пълномащабно развитие на проекта.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone

Apple не очаква спад в търсенето на iPhone през 2022 година на фона на цялостното забавяне на пазара на смартфони, твъди Bloomberg. Компанията е поръчала 90 милиона бройки iPhone 14, колкото и iPhone 13 през същия период на миналата година. Apple очаква да произведе...

Куо: Apple ще увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro

Куо: Apple ще увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro

Apple планира да увеличи цената на моделите iPhone 14 Pro, твърди известният анализатор Минг-Чи Куо, въпреки че не разкрива точни цифри. В свой пост в Twitter той посочва, че средната продажна цена на цялата гама iPhone 14 ще се увеличи с около 15% в сравнение с...

Процентът на батерията се връща с iOS 16 beta 5

Процентът на батерията се връща с iOS 16 beta 5

Процентът на батерията най-сетне се завръща с последната iOS 16 beta 5. Това беше едно от най-честите желания на потребителите, след като Apple го премахна с пускането на iPhone X. За да бъде активирана опцията, ще трябва да посетите настройките и секцията “батерия”....

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This