Изберете страница

Apple-1 се продаде на търг за 130 000 долара в Германия

Рядка бройка работещ компютър Apple-1, създаден в гаража на Стив Джобс, се продаде на търг в Германия този уикенд за над 130 000 долара. Машината е една от двестате, които Стив Джобс и Стив Возняк проектират и пускат на пазара през 1976 година, а собственикът й, Джон Драйдън е софтуерен инженер, който признава, че раздялата с нея е била много трудна:

Apple-1 беше една от първите възможности някой да притежава истински компютър“ разказва той. „Известно време работих с компютри, но те бяха огромни“.

Apple-1 се върви заедно с оригиналната разписка за дънната платка, касета с ръководство за работа и дори записите от телефонните разговори на Драйдън и Возняк от 1977 година. Всъщност тогава Apple не предлага външен корпус за компютъра, а захранването, клавиатурата, монитора и касетофона трябва да се закупят отделно.

Очакванията машината да донесе много повече пари на своя собственик този уикенд на търга в Кьолн не се оправдаха, въпреки че през октомври 2014 година, същият компютър беше продаден за рекордните 905 000 долара на търг в Ню Йорк, а цената на друга бройка достигна 815 000 долара на благотворително събитие през август миналата година. Аукционната къща Breker, която беше домакин на търга е специализирана в продажбата на технически антики и постави значително по-ниска първоначална цена сега, пет години след смъртта на Стив Джобс, а победителят е немски инженер, който колекционира стари компютри.

Цената на Apple-1 преди 40 години беше 666 долара и в момента се предполага, че от този модел съществуват само около 50-60 работещи бройки.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This