Изберете Страница

Apple-1 се продаде на търг за 130 000 долара в Германия

Рядка бройка работещ компютър Apple-1, създаден в гаража на Стив Джобс, се продаде на търг в Германия този уикенд за над 130 000 долара. Машината е една от двестате, които Стив Джобс и Стив Возняк проектират и пускат на пазара през 1976 година, а собственикът й, Джон Драйдън е софтуерен инженер, който признава, че раздялата с нея е била много трудна:

Apple-1 беше една от първите възможности някой да притежава истински компютър“ разказва той. „Известно време работих с компютри, но те бяха огромни“.

Apple-1 се върви заедно с оригиналната разписка за дънната платка, касета с ръководство за работа и дори записите от телефонните разговори на Драйдън и Возняк от 1977 година. Всъщност тогава Apple не предлага външен корпус за компютъра, а захранването, клавиатурата, монитора и касетофона трябва да се закупят отделно.

Очакванията машината да донесе много повече пари на своя собственик този уикенд на търга в Кьолн не се оправдаха, въпреки че през октомври 2014 година, същият компютър беше продаден за рекордните 905 000 долара на търг в Ню Йорк, а цената на друга бройка достигна 815 000 долара на благотворително събитие през август миналата година. Аукционната къща Breker, която беше домакин на търга е специализирана в продажбата на технически антики и постави значително по-ниска първоначална цена сега, пет години след смъртта на Стив Джобс, а победителят е немски инженер, който колекционира стари компютри.

Цената на Apple-1 преди 40 години беше 666 долара и в момента се предполага, че от този модел съществуват само около 50-60 работещи бройки.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Джон Просър сподели нови рендери на iPhone 14 Pro, които ни предоставят най-точния поглед върху бъдещите промени в дизайна му. Във видеото си в каннала Front Page Tech, той разкрива концепцията, създадена от дизайнера Ян Зелбо:...

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Въпреки че у нас вече не се говори за пандемията от COVID-19 и всички мерки останаха в миналото, в други части на света това не е така. За съжаление точно в един от тези региони се произвежда iPhone - Китай. Все още има риск поне един от предстоящите модели iPhone 14...

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

Миналогодишните iPhone 13 Pro и 13 Max бяха първите модели на Apple със 120 Hz ProMotion дисплей. Техните наследници тази година ще продължат да използват технологията, но техните дисплеи ще могат да се похвалят с разширена променливост на честотата на опресняване. За...

0 коментара

Подайте коментар