Рядка бройка работещ компютър Apple-1, създаден в гаража на Стив Джобс, се продаде на търг в Германия този уикенд за над 130 000 долара. Машината е една от двестате, които Стив Джобс и Стив Возняк проектират и пускат на пазара през 1976 година, а собственикът й, Джон Драйдън е софтуерен инженер, който признава, че раздялата с нея е била много трудна:

Apple-1 беше една от първите възможности някой да притежава истински компютър“ разказва той. „Известно време работих с компютри, но те бяха огромни“.

Apple-1 се върви заедно с оригиналната разписка за дънната платка, касета с ръководство за работа и дори записите от телефонните разговори на Драйдън и Возняк от 1977 година. Всъщност тогава Apple не предлага външен корпус за компютъра, а захранването, клавиатурата, монитора и касетофона трябва да се закупят отделно.

Очакванията машината да донесе много повече пари на своя собственик този уикенд на търга в Кьолн не се оправдаха, въпреки че през октомври 2014 година, същият компютър беше продаден за рекордните 905 000 долара на търг в Ню Йорк, а цената на друга бройка достигна 815 000 долара на благотворително събитие през август миналата година. Аукционната къща Breker, която беше домакин на търга е специализирана в продажбата на технически антики и постави значително по-ниска първоначална цена сега, пет години след смъртта на Стив Джобс, а победителят е немски инженер, който колекционира стари компютри.

Цената на Apple-1 преди 40 години беше 666 долара и в момента се предполага, че от този модел съществуват само около 50-60 работещи бройки.