Ако сте собственик на Mac, модел между 2009 и 2011 година, трябва да знаете, че той е на път да се превърне официално в остарял. Apple планира да спре поддръжката за два MacBook Pro, Mac mini и MacBook до края на текущата година.

Според нов доклад на MacRumors, позоваващ се на вътрешен документ, четири устройства вече няма да могат да претендират за нови части след 31 декември 2016 година и това означава, че ако имате такава машина, е добре да проверите и отстраните текущите й проблеми, преди тази дата.

В списъка влизат:

  • MacBook Pro (15-inch, Early 2011)
  • MacBook Pro (17-inch, Early 2011)
  • Mac mini (Early 2009)
  • MacBook (13-inch, Mid 2009)

Както обикновено, собствениците на тези продукти, закупени в щата Калифорния и Турция, ще могат да разчитат на поддръжка до края на 2018 година, поради изискванията на местните закони.

„Пенсионирането“ на стари устройства след пет години е стандартна практика на Apple и в началото на този месец, това се случи и с един от най-популярните и модели смартфон – iPhone 4. Ако след крайната дата, се нуждаете от части, ще трябва да потърсите такива от неоторизирани източници, а може би вече е време да помислите за ъпгрейд и да разгледате новите модели, които компанията представи през октомври.