Докато се фокусираше върху създаването на все по-сложни и скъпи iPhone, относително достъпни iPad и мощни iMac, Apple може би пренебрегна своя виртуален асистент Siri през последните няколко години. Въпреки, че той се поддържа от iOS. WatchOS, macOS и tvOS, напоследък започна да губи битката с по-младите, но бързо развиващи се конкуренти на Amazon, Google и Microsoft.

Една иновативна функция обаче, може би ще успее да върне Siri в светлината на прожекторите в близко бъдеще, поне за малко, след като Apple подаде патентна заявка, която проучва начина, по който асистентът може да разпознава и реагира на шепот. Това би било особено полезно на места, където говоренето на висок глас е нежелателно, или дори забранено, като в учебен час например, или в библиотеката, конферентната зала, киното и прочие.

От документите става ясно, че Apple се опитва да развие определени системи и процеси, способни да разберат командите, дори и когато те са прошепнати, а самият асистент също да отговаря шепнешком. За съжаление компанията има толкова много патенти, че не е ясно дали именно този ще стане реалност в близко бъдеще, но можем да се надяваме, че тя ще намери друг начин да открои Siri от конкурентите му и да го направи още по-полезен и удобен за потребителите.