Изберете страница

Apple ще направи по-лесна задачата да намерите своя откраднат iPhone

Има една много полезна функция в смартфоните на Apple, която наистина не бихте искали да ви се наложи да използвате и това е Find My iPhone. Ако е включена, тя ви позволява да намерите своето устройство, докато батерията му издържи. Това разбира се е много удобно, в случай, че просто сте забравили къде сте го оставили или сте го изгубили, но ако телефонът ви е откраднат, крадците ще го изключат веднага, за да избегнат проследяването.

Apple се опитва да подобри тази функция за сигурност и да направи така, че да можете да намерите iPhone, дори когато е изключен и за това свидетелства нова заявка за патент, открита от CNBC.

В документите се описва начинът, по който вече изключен телефон, може да се включи автоматично отново, без знанието на крадеца, за да изпрати данни за местоположението си чрез съобщение, имейл или някоя от другите подобни услуги, като за това му е необходима единствено WiFi връзка. Така собственикът му ще бъде в състояние да го намери на картата, или поне да разбере последното му местоположение на база получените данни. Телефонът може да се изключи и да се включи отново след известно време и така докато бъде намерен, а периодът на изчакване ще може да се настройва предварително от самия потребител.

Разбира се на дневен ред отново излиза въпросът за батерията и това, колко време ще може тя да оцелее, но крадците със сигурност ще искат да изтрият данните от устройството, преди да го продадат, така че можем да допуснем, че то ще бъде свързано към компютър, което ще го зареди и ще добави ценни минути автономност, необходими за осъществяване на предварително планираните включвания.

Една такава по-усъвършенствана функция Find My iPhone, би била много полезна в борбата с кражбите на iPhone, които не намаляват, въпреки всички вече предприети от компанията мерки. Заявката за патента е подадена на 6 май и публикувана на 3 ноември, което означава, че има сериозен шанс функционалността на услугата да бъде подобрена в близко бъдеще. Любопитна подробност се крие и в една отделна бележка към патента, която описва технология за захранване от светлина, която би могла да подпомогне по-дългото изпращане на данни и това, въпреки че звучи малко плашещо, би могло наистина да се превърне в сигурен начин за откриване на откраднатите устройства.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This