Изберете страница

Apple ще направи по-лесна задачата да намерите своя откраднат iPhone

Има една много полезна функция в смартфоните на Apple, която наистина не бихте искали да ви се наложи да използвате и това е Find My iPhone. Ако е включена, тя ви позволява да намерите своето устройство, докато батерията му издържи. Това разбира се е много удобно, в случай, че просто сте забравили къде сте го оставили или сте го изгубили, но ако телефонът ви е откраднат, крадците ще го изключат веднага, за да избегнат проследяването.

Apple се опитва да подобри тази функция за сигурност и да направи така, че да можете да намерите iPhone, дори когато е изключен и за това свидетелства нова заявка за патент, открита от CNBC.

В документите се описва начинът, по който вече изключен телефон, може да се включи автоматично отново, без знанието на крадеца, за да изпрати данни за местоположението си чрез съобщение, имейл или някоя от другите подобни услуги, като за това му е необходима единствено WiFi връзка. Така собственикът му ще бъде в състояние да го намери на картата, или поне да разбере последното му местоположение на база получените данни. Телефонът може да се изключи и да се включи отново след известно време и така докато бъде намерен, а периодът на изчакване ще може да се настройва предварително от самия потребител.

Разбира се на дневен ред отново излиза въпросът за батерията и това, колко време ще може тя да оцелее, но крадците със сигурност ще искат да изтрият данните от устройството, преди да го продадат, така че можем да допуснем, че то ще бъде свързано към компютър, което ще го зареди и ще добави ценни минути автономност, необходими за осъществяване на предварително планираните включвания.

Една такава по-усъвършенствана функция Find My iPhone, би била много полезна в борбата с кражбите на iPhone, които не намаляват, въпреки всички вече предприети от компанията мерки. Заявката за патента е подадена на 6 май и публикувана на 3 ноември, което означава, че има сериозен шанс функционалността на услугата да бъде подобрена в близко бъдеще. Любопитна подробност се крие и в една отделна бележка към патента, която описва технология за захранване от светлина, която би могла да подпомогне по-дългото изпращане на данни и това, въпреки че звучи малко плашещо, би могло наистина да се превърне в сигурен начин за откриване на откраднатите устройства.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This