Изберете Страница

Apple ще направи по-лесна задачата да намерите своя откраднат iPhone

Има една много полезна функция в смартфоните на Apple, която наистина не бихте искали да ви се наложи да използвате и това е Find My iPhone. Ако е включена, тя ви позволява да намерите своето устройство, докато батерията му издържи. Това разбира се е много удобно, в случай, че просто сте забравили къде сте го оставили или сте го изгубили, но ако телефонът ви е откраднат, крадците ще го изключат веднага, за да избегнат проследяването.

Apple се опитва да подобри тази функция за сигурност и да направи така, че да можете да намерите iPhone, дори когато е изключен и за това свидетелства нова заявка за патент, открита от CNBC.

В документите се описва начинът, по който вече изключен телефон, може да се включи автоматично отново, без знанието на крадеца, за да изпрати данни за местоположението си чрез съобщение, имейл или някоя от другите подобни услуги, като за това му е необходима единствено WiFi връзка. Така собственикът му ще бъде в състояние да го намери на картата, или поне да разбере последното му местоположение на база получените данни. Телефонът може да се изключи и да се включи отново след известно време и така докато бъде намерен, а периодът на изчакване ще може да се настройва предварително от самия потребител.

Разбира се на дневен ред отново излиза въпросът за батерията и това, колко време ще може тя да оцелее, но крадците със сигурност ще искат да изтрият данните от устройството, преди да го продадат, така че можем да допуснем, че то ще бъде свързано към компютър, което ще го зареди и ще добави ценни минути автономност, необходими за осъществяване на предварително планираните включвания.

Една такава по-усъвършенствана функция Find My iPhone, би била много полезна в борбата с кражбите на iPhone, които не намаляват, въпреки всички вече предприети от компанията мерки. Заявката за патента е подадена на 6 май и публикувана на 3 ноември, което означава, че има сериозен шанс функционалността на услугата да бъде подобрена в близко бъдеще. Любопитна подробност се крие и в една отделна бележка към патента, която описва технология за захранване от светлина, която би могла да подпомогне по-дългото изпращане на данни и това, въпреки че звучи малко плашещо, би могло наистина да се превърне в сигурен начин за откриване на откраднатите устройства.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

34-тата световна конференция на разработчиците WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни, съобщи Apple. В по-голямата си част тя ще е онлайн и ще е безплатна за всички разработчици, но компанията планира целодневно специално събитие за избрани разработчици и студенти,...

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Без да губи ценно време, Apple вече пусна iOS 16.5 Beta 1 за разработчици вчера. С тази версия компанията се съсредоточава върху подобряване на функционалността на Siri и предлага нова функция Screen Recording с гласовия асистент. Вече можете да кажете “Hey Siri,...

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 14 пристигна с поддръжка на eSIM, продължавайки традицията, въведена с iPhone Xs през 2018 година. За пръв път обаче Apple пусна моделите без физически слот за SIM карта в САЩ. Сега слуховете сочат, че гигантът планира да разшири тази си инициатива в...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This