Изберете Страница

Apple ще направи по-лесна задачата да намерите своя откраднат iPhone

Има една много полезна функция в смартфоните на Apple, която наистина не бихте искали да ви се наложи да използвате и това е Find My iPhone. Ако е включена, тя ви позволява да намерите своето устройство, докато батерията му издържи. Това разбира се е много удобно, в случай, че просто сте забравили къде сте го оставили или сте го изгубили, но ако телефонът ви е откраднат, крадците ще го изключат веднага, за да избегнат проследяването.

Apple се опитва да подобри тази функция за сигурност и да направи така, че да можете да намерите iPhone, дори когато е изключен и за това свидетелства нова заявка за патент, открита от CNBC.

В документите се описва начинът, по който вече изключен телефон, може да се включи автоматично отново, без знанието на крадеца, за да изпрати данни за местоположението си чрез съобщение, имейл или някоя от другите подобни услуги, като за това му е необходима единствено WiFi връзка. Така собственикът му ще бъде в състояние да го намери на картата, или поне да разбере последното му местоположение на база получените данни. Телефонът може да се изключи и да се включи отново след известно време и така докато бъде намерен, а периодът на изчакване ще може да се настройва предварително от самия потребител.

Разбира се на дневен ред отново излиза въпросът за батерията и това, колко време ще може тя да оцелее, но крадците със сигурност ще искат да изтрият данните от устройството, преди да го продадат, така че можем да допуснем, че то ще бъде свързано към компютър, което ще го зареди и ще добави ценни минути автономност, необходими за осъществяване на предварително планираните включвания.

Една такава по-усъвършенствана функция Find My iPhone, би била много полезна в борбата с кражбите на iPhone, които не намаляват, въпреки всички вече предприети от компанията мерки. Заявката за патента е подадена на 6 май и публикувана на 3 ноември, което означава, че има сериозен шанс функционалността на услугата да бъде подобрена в близко бъдеще. Любопитна подробност се крие и в една отделна бележка към патента, която описва технология за захранване от светлина, която би могла да подпомогне по-дългото изпращане на данни и това, въпреки че звучи малко плашещо, би могло наистина да се превърне в сигурен начин за откриване на откраднатите устройства.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple патентова технология за използване на екрана на iPhone в дъжда

Apple патентова технология за използване на екрана на iPhone в дъжда

Всички знаят колко трудно, да не кажем невъзможно е използването на телефона с мокри ръце. Това обаче би могло да се промени, тъй като Apple получи нов патент от службата за патенти и търговски марки на САЩ, описващ промени на функциите на електронно устройство във...

Apple Watch Series 8 ще отчита телесната температура

Apple Watch Series 8 ще отчита телесната температура

Очаква се предстоящият Apple Watch Series 8 да може да отчита телесната температура под някаква форма. Сега журналистът Марк Гърман твърди, че сензорът на часовника ще е достатъчно точен, за да определи дали потребителят има треска. В своя бюлетин Power On Гърман...

Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата

Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата

Съоснователят на Apple и бивш главен изпълнителен директор Стив Джобс посмъртно ще бъде удостоен с Президентския медал на свободата, обяви Белият дом. Това е най-високото гражданско отличие на САЩ, връчвано на лица, “с изключителен принос за просперитета, ценностите...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This