Има една много полезна функция в смартфоните на Apple, която наистина не бихте искали да ви се наложи да използвате и това е Find My iPhone. Ако е включена, тя ви позволява да намерите своето устройство, докато батерията му издържи. Това разбира се е много удобно, в случай, че просто сте забравили къде сте го оставили или сте го изгубили, но ако телефонът ви е откраднат, крадците ще го изключат веднага, за да избегнат проследяването.

Apple се опитва да подобри тази функция за сигурност и да направи така, че да можете да намерите iPhone, дори когато е изключен и за това свидетелства нова заявка за патент, открита от CNBC.

В документите се описва начинът, по който вече изключен телефон, може да се включи автоматично отново, без знанието на крадеца, за да изпрати данни за местоположението си чрез съобщение, имейл или някоя от другите подобни услуги, като за това му е необходима единствено WiFi връзка. Така собственикът му ще бъде в състояние да го намери на картата, или поне да разбере последното му местоположение на база получените данни. Телефонът може да се изключи и да се включи отново след известно време и така докато бъде намерен, а периодът на изчакване ще може да се настройва предварително от самия потребител.

Разбира се на дневен ред отново излиза въпросът за батерията и това, колко време ще може тя да оцелее, но крадците със сигурност ще искат да изтрият данните от устройството, преди да го продадат, така че можем да допуснем, че то ще бъде свързано към компютър, което ще го зареди и ще добави ценни минути автономност, необходими за осъществяване на предварително планираните включвания.

Една такава по-усъвършенствана функция Find My iPhone, би била много полезна в борбата с кражбите на iPhone, които не намаляват, въпреки всички вече предприети от компанията мерки. Заявката за патента е подадена на 6 май и публикувана на 3 ноември, което означава, че има сериозен шанс функционалността на услугата да бъде подобрена в близко бъдеще. Любопитна подробност се крие и в една отделна бележка към патента, която описва технология за захранване от светлина, която би могла да подпомогне по-дългото изпращане на данни и това, въпреки че звучи малко плашещо, би могло наистина да се превърне в сигурен начин за откриване на откраднатите устройства.