Глявният изпълнителен директор на Apple, Тим Кук намекна вчера, че компанията може да намали цената на iPhone за някои пазари в опит да увеличат намаляващите си приходи. Компанията обяви финансовите си резултати за последното тримесечие и именно те сочат, че приходите от продажбите на смартфона са намалели с 15%, а като цяло приходите на годишна база са се свили с 5% до 84.3 милиарда долара. По-рано този месец гигантът предупреди инвеститорите за очаквания спад, а като една от причините за него посочи икономическото забавяне в Китай.

Въпреки това, Тим Кук признава, че потребителите се затрудняват от високите цени на смартфоните, а силния долар, който прави продуктите по-скъпи, пречи на продажбите им в развиващите се страни. Според думите му, по-рано този месец компанията е започнала да коригира цените на iPhone, за да защити потребителите от въздействието на валутните разлики и това вече е факт на някои пазари, където компанията на практика е поела част или всички разлики във валутните курсове спрямо миналата година. Въпреки това Apple очаква намаляването на приходите да продължи и през това тримесечие като прогнозира спад с поне 3.4%.

Докладът сочи, че в Китай, Хонконг и Тайван приходите за тримесечието са намалели с почти 27% на годишна база. В Европа се отчита спад от 3%, но в Северна и Южна Америка има увеличение от почти 5%. За сметка на това обаче, приходите от услуги продължават да растат и са се увеличили с 19% до 10.9 милиарда долара. За категорията „други“, която включва носими устройства, аксесоари, слушалки, домашна електроника и др. гигантът отчита приходи от 7.3 милиарда долара, което е повече от генерираните от iPad и почти колкото приходите от Mac.