Apple иска да намали времето за изчакване за ремонт, като позволи на оторизираните си партньори да се включат в процеса. Компанията ще разреши преместването на машините в места, различни от Apple Store, според информация на Reuters. Новинарската агенция съобщава, че гигантът планира да инсталира до края на годината своите легендарни машини Horizon в около 400 външни ремонтни центъра в 25 държави, за да намали времето за изчакване за ремонт на дисплея и отстраняване на други проблеми, свързани с iPhone.

Пилотната програма работи от началото на годината, като малък брой магазини в цял свят инсталираха машините, а един от тях е BestBay, който има такава в магазина си в Маями и скоро ще добави още една в Сънвейл, Калифорния. Търговската верига отдавна продава и предлага оторизирани ремонти на продукти на Apple, но до сега не можеше да се справи с по-сложни проблеми, именно защото нямаше достъп до Horizon.

През последните няколко години, Apple разполага с магазини с автоматизирани машини, които могат да ремонтират дисплея на iPhone, сложни технологии като 3D Touch и хоум бутона, но само Horizon може да свърже ремонтираното устройство с нов сензор за пръстови отпечатъци. Компанията се стреми да запази технологията си в тайна, главно поради уникалния дизайн, но потвърди информацията за разширеното разпространение на машините.

Тази стъпка идва в момент, когато осем от щатите в САЩ настояват за нови правила за ремонти, които ще позволят на магазините да се включат в процеса. Apple лобира срещу закона, заедно с Verizon, Toyota, Lexmark и Асоциацията за потребителски технологии, която представлява производителите на електроника, но настоява, че промяната не е в резултат на засилен политически натиск.

Компанията ще достави машините в 200 от 4800 упълномощени сервизни центъра в следващите няколко месеца, включително и в държави като Колумбия, Норвегия и Южна Корея, където няма присъствие като търговец на дребно, а количеството им ще се удвои през следващата година.