Apple планира да използва свои собствени процесори за Mac вместо тези на Intel, твърди Bloomberg, позовавайки се на вътрешни източници. Проектът носи кодово име Kalamata и все още е в доста ранна фаза, но е част от стратегията на Apple всички нейни устройства да са съвместими и да работят по сходен начин.

Разбира се, новината веднага беше свързана с потенциален край на партньорството между Apple и Intel, която в момента доставя процесорите за Mac, което доведе до срив на акциите й с 9.2%, като след това те възстановиха съвсем малка част от стойността си и останаха с 6.4% спад за деня. Apple отказва да коментира темата, а Intel обяви, че не коментира спекулации по отношение клиентите си.

Плановете на компанията винаги могат да се променят, но за сега изглежда, че от 2020 година поне част от новите Mac устройствата ще са с процесор на Apple, което ще даде по-голяма свобода на компанията да пуска новите си модели според собствените си планове и ще намали допълнително нейната зависимост от трети страни, което всъщност е и една от основните й цели.