Миналата седмица Apple намали цената за извънгаранционна подмяна на батерията на iPhone 6/6s/7 от 79 на 29 долара, след вълна от недоволство, предизвикана от признанието на компанията, че умишлено забавя по-старите модели телефони, за да избегне спонтанни самоизключвания, предизвикани от износването й. В своето изявление гигантът обаче не уточни дали критериите за преценка ще зависят от официалните диагностични тестове в Genius Bar.

Вчера френският технологичен блог iGeneration съобщи, че е разпространена вътрешна бележка на Apple Store, според която, ако даден клиент поиска замяна на батерията на iPhone 6 или по-късен модел, Genius Bar трябва да я позволи, дори и ако устройството преминава вътрешните тестове. Самата компания потвърди, че ще се съгласи на замяна за 29 долара, независимо дали официалният диагностичен тест показва, че тя все още може да задържа по-малко от 80% от първоначалния си капацитет.

Компромисът изглежда е направен, за да смекчи гнева на клиентите, който премина дори в съдебни дела с твърдението, че забавяйки телефоните им, компанията ги принуждава да закупят по-новите й модели. Докладът твърди още, че клиентите, които са направили смяна на батерията за 79 долара, преди да влезе в сила намалението на услугата от 30 декември, ще получат обратно разликата при поискване. Apple може да извърши диагностичния тест на батерията и дистанционно, без да има нужда да посещавате нейн магазин. За целта трябва да се свържете с Apple Support по телефона, в онлайн чат, електронна поща или в Twitter. Другият вариант е посещение в Genius Bar след насрочване на среща с приложеинето за поддръжка на компанията. Можете да поискате замяна и в избрани оторизирани сервизи.