ARKit е една от големите промени в iOS 11, а Apple е на път да превърне iPhone в едно много способно устройство за работа с добавена реалност.

Разглеждайки пакетите за приложението Maps в бета версиите на iOS 11, един разработчик на име Феликс Лапалм открива загадъчни 3D стрелки.

Може би си мислите, че Apple ще ги използва за традиционната навигация в своето приложение, но кодът, който предполага накланяне на телефона пред лицето по време на навигиране, говори друго. В допъленние към това изглежда, че Maps ще използва камерата на устройството, като скрита функционалност, която ще излезе наяве заедно с iPhone 8.

Може би си спомняте Project Tango на Google, в който гигантът използваше добавена реалност, за да предостави навигационни услуги в музеи, молове и административни сгради? Apple вече обяви, че планира да добави карти на летища и молове в своята iOS 11, а тя ще стане официална следващия месец, заедно с iPhone 8, така че няма да е изненада, ако компанията визира функции, позволяващи ви например да обиколите летище, за да намерите най-близкото кафене, с помощта на добавената реалност. Това може да изглежда подобно на приложението, създадено от разработчика Андрю Харт, който се занимава с ARKit:

ARKit безспорно е един оригинален инструмент, чийто възможности тепърва ще се експлоатират от разработчиците, но какви изненади, свързани с него и разширените функции на iPhone 8 ни е приготвила Apple, ще стане ясно след около месец, когато компанията ще отбележи десетия рожден ден на своя емблематичен смартфон с едно наистина уникално устройство.