Canalys публикува нови данни, според които Apple е постигнала нов рекорд по продажби за последното тримесечие и той се отнася не за кое да е, а именно за Apple Watch, за който се носеха слухове, че не се реализира според очакванията на компанията.

Всъщност за Q4 2016 в света са продадени общо около 9 милиона смарт часовници, а 6 от тях са Apple Watch, като за цялата година компанията е доставила 11.9 милиона устройства. Това прави повече от 80% от общите продажби в сегмента и над 2.6 милиарда долара приходи.

Fitbit и Samsung, които са основните конкуренти на Apple при носимите устройства, са реализирали съответно едва 17% и 15% от продажбите на смарт часовници, докато китайската Xiaomi е продала 5.5 милиона бройки MiBand.

Въпреки ограничените доставки, Apple е постигнала ръст от 12%, спрямо същия период на миналата година, а според анализаторите това се дължи на корекцията в ценообразуването и по-добрите характеристики на новите модели Apple Watch.

Тим Кук намекна за високите резултати още по време на своя доклад за печалбите от първото фискално тримесечие на годината в края на януари, въпреки че отказа да сподели точни данни. Главният изпълнителен директор на компанията отбеляза с гордост, че Apple Watch поставя рекорди в дялове и приходи и се похвали, че Apple едва смогва да отговори на търсенето.

Рекордните резултати са потвърдени и от Strategy Analytics, въпреки че тя посочва 5,2 милиона реализирани бройки за тримесечието и 8,2 милиона за цялата година.