Apple винаги е била яростен поддръжник на поверителността и често е критикувала конкурентите си за подхода им по отношение на събирането на данни. От своя страна компанията също понесе доста критики за начина, по който защитава информацията за потребителите, тъй като нейните практики възпрепятстват разработката на продукти, които се нуждаят от достъп до данни в съвременните изчислителни области като изкуствения интелект и машинното обучение.

Нов доклад на The Wall Street Journal ни напомня, че Apple наскоро увеличи обема данни, които събира за потребителите си, за да подобри услугите предлагани от личния асистент Siri, но без да снижава собствените си стандарти за поверителност. Компанията използва резликата в поверителността, за да направи анонимни данните по начин, по който не може да бъде идентифициран нито един от потребителите. Тези алгоритми са сравнително нови и имат за цел да се борят с нововъведенията в областта на техниката, които биха позволили на някой да идентифицира даден човек, като направи връзка между отделните партиди данни. Диференциалната поверителност работи чрез добавяне на измеримо количество статистически шум към данните, които предстои да бъдат анализирани. По този начин нито един потребител не би могъл да бъде успешно идентифициран, а The Wall Street Journal предоставя нагледен пример за това как работи този метод:

Всъщност Apple разкри диференциалната поверителност през миналата година, като част от iOS 10, където я използва за iMessage и функцията за замяна на думи с емотикони, както и в предсказването на текст, Notes и Spotlight Search. Сега компанията разширява обхвата й, като изданието обяснява, че това обхваща голяма част от функциите, включително сърфирането в мрежата и данните, свързани със здравето. Apple съобщи на WWDC 2017, че ежедневно получава милиони сведения от всичките си продукти, сред които Mac, iPhone и iPad. Тези данни могат да се използват за превръщането на Siri в по-интелигентен асистент, но и също така за подобряване на iOS и macOS. Всъщност не само Apple разчита на диференцираната поверителност, но и Uber, Microsoft и много други големи компании, тъй като този метод дава възможност за предоставяне на парвилните данни, без риск от разкриване самоличността на потребителите.