Apple днес стартира нова програма за ремонт, от която ще могат да се възползват потребителите, чиито iPhone 6 Plus са засегнати от хордуерния проблем, наречен Touch Disease. Той се изразява в липса на чувствителност на дисплея и появата на тънка, трептяща, сива линия в горния край на екрана и е причинен от отлепване на контролен чип на платката, при огъване. Засегнатите от този проблем устройства ще бъдат ремонтирани срещу 149 долара. На официалния сайт на компанията е посочено, че причината за това не е производствен дефект, а изпускането на устройствата на твърда повърхност.

Всъщност оплаквания за загуба на чувствителност на дисплея, се появиха още в края на август, когато iFixit разследва причините и установи, че това се случва в следствие на отлепването на малък контролен чип на платката, който отговаря точно за връзката с дисплея, поради липсата на защита срещу огъване, и нарече проблема Touch Disease.

Компанията обаче явно не е на същото мнение, въпреки, че беше атакувана с множество колективни искове, които явно станаха повод за обявяването на тази ремонтна програма, макар и не съвсем безплатна. Apple ще се свърже с клиентите, които вече са заплатили по-висока сума за ремонта и ще им възстанови разликата до обявената от нея цена от 149 долара.

Ако и вие се съмнявате, че вашият iPhone 6 Plus страда от Touch Disease, можете да потърсите помощ в най-близкия оторизиран сервиз на Apple, като преди това посетите страницата на компанията и регистрирате проблема. Странното е, че се споменава единствено по-големия модел iPhone 6 Plus, след като беше установено, че Touch Disease засяга и по-малкия му събрат iPhone 6. Може би в последствие, компанията ще намери решение и за него.