Apple добавя нова функция за сигурност към iOS, която напълно ще забрани данните, изпращани през USB, ако устройството не е отключвано за период от 7 дни. Това ще попречи на методите за използване нна USB връзката за източване на информация без съгласието на потребителя.

Функцията се нарича USB Restricted Mode и беше забелязана за пръв път от изследователите на Elcomsoft, които преглеждат кода на iOS 11.4. Тя деактивира USB данните, без да влияе на зареждането, ако телефонът е останал заключен за седмица и ще ги активира отново, когато той бъде отключен нормално.

Обикновено, ако iPhone е включен към друго устройство, независимо дали това е собствения ви компютър, или чужд, има обмен на данни, при който двете устройства разбират дали се разпознават и дали са упълномощени да изпращат и архивират данните. Тази връзка обаче може да се използва за опит за влизане в телефона, а ограничителният режим най-вероятно е в отговор на факта, че правоприлагащите органи и някои злонамерени лица, търсят начин да извличат данни от дадени устройства. Разбира се съществува вероятността властите да действат за период по-кратък от 7 дни, което ще избегне активирането на функцията, но все пак това е една от мерките за сигурност, за които повечето пъти дори не знаем, че защитават личните ни данни. Ако тя беше въведена преди няколко години, щеше да попречи на цялата драма около разследването на стрелеца от Сан Бернадино и иска на ФБР за отключване на неговия телефон, тъй като процедурата по изискване на помощ от компанията трае повече от седмица. Разбира се това съвсем не е перфектното решеине, но в областта на сигурността такива не съществуват. Въвеждането на USB Restricted Mode обаче може да доведе до повишаване на приоритета на разследвания, свързани с iPhone в съдилищата, но и ще е мощна бариера срещу потенциалния направомерен достъп до нашите устройства.