Изберете страница

Apple се стреми да засили собственото си производство на чипове

Съобщава се, че Apple се стреми да засили собственото си производство на чипове за iPhone. Според нов доклад на Bloomberg, компанията изгражда нов офис, фокусиран върху разработката на вътрешни чипове, заменяйки тези, които в момента се доставят от Broadcom и Skyworks.

Докладът обяснява, че Apple търси да наеме “няколко дузини служители” за разработване на чипове в Ървайн, Калифорния. По съвпадение това е близо до мястото, където Skyworks и Broadcom също имат офиси. Компанията търси служители, които имат “опит с модемни чипове и безжични полупроводници”.

Освен това Bloomberg съобщава, че те ще работят върху безжични радиостанции, радиочестотни интегрални схеми и безжични системи. Екипът ще се фокусира върху полупроводниците за свързване на Bluetooth и WiFi.

Това е част от по-широка стратегия за разширяване на сателитни офиси, позволяваща на технологичния гигант да се насочи към инженерни средища и да привлече служители, които може да не искат да работят в централата в Силициевата долина. Усилията се основават на по-ранния опит на Apple в безжичните чипове. AirPods и Apple Watch вече включват персонализирани части, които им позволяват да се сдвояват с устройствата, а най-новите iPhone имат широколентов чип U1 за по-точно определяне на местоположението и свързване с AirTag и други продукти.

През януари миналата година Apple и Broadcom подписаха двугодишна сделка, съгласно която Broadcom се съгласи да доставя на Apple допълнителни безжични компоненти. Преди това компанията предоставяше радиочестотни компоненти и модули. През декември 2019 година се заговори, че Broadcom проучва възможността за продажба ан бизнеса си с RF безжични чипове, а някои анализатори коменитраха, че Apple е сред потенциалните купувачи. Сделката обаче така и не се осъществи.

Понастоящем Apple използва модеми на Qualcomm в iPhone 13, но продължава да напредва с усилията си да изгради собствени такива. Компанията придобибизнеса с модеми за смартфони на Intel за 1 милиард долара през 2019 година, а Минг-Чи Куо прогнозира, че 5G модем, проектиран от Apple, ще бъде използван в iPhone най-рано през 2023 година.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This