Заедно с новите модели iPhone, върху които е съсредоточено вниманието ни напоследък, следващия месец Apple ще представи и новото поколение Apple TV с поддръжка на 4К резолюция. Дни преди това обаче, компанията навлезе в сериозен спор с филмовите студия, които искат повишение на цени за 4К филмите в iTunes.

Apple обикновено таксува около 19.99 долара за нов филм с висока резолюция до 1080р, но за скока към 4К, студиата искат да бъдат сигурни, че цената ще се увеличи с между 5 и 10 долара и ще достигне 30 долара, твърди The Wall Street Journal. Преговорите все още продължават и най-вероятно няма да са приключили до 12 септември, когато се очаква компанията да представи новите си устройства. От техническа гледна точка, Apple е готова да осигури 4К съдържание в iTunes, но как ще бъде таксувано то, все още е загадка, въпреки че не всички студия обаче искат вдигане на цените. Неназован изпълнителен директор сподели пред изданието, че абонатите на Netflix вече получават подобно съдържание срещу 12 долара месечно, което би направило покупката на филм за 30 долара абсурдна.

Както вече знаете, код открит в случайно изтеклия фирмуер за HomePod на Apple разкри, че следващото поколение Apple TV ще може да се похвали с поддръжка на 4К видео и HDR в 10 битови и Dolby Vision формати. Тази информация съвпадна със стар слух, датиращ още от февруари, а кодовото име на новото поколение Apple TV – J105 се появи и в седмата бета версия на iOS 11. То ще дебютира заедно с iPhone 8, iPhone 7s, iPhone 7s Plus и Apple Watch Series 3, като датата все още не е официално потвърдена от компанията, но това сигурно ще се случи съвсем скоро.