Изберете Страница

Apple реализира над 100% печалби през последното тримесечие, докато почти всички други производители са на загуба

Въпреки, че обяви ръст от 7.5%, световният пазар на смартфони може би преминава през един от най-трудните си периоди в тримесечието от юли до септември 2016 година. На върха в йерархията на производителите, Samsung и Apple загубиха ценни дялове. От гледна точка на продажбите обаче, iPhone реализира 103.6 % от печалбите в индустрията за това тримесечие, според анализаторите от BMO Capital Markets, което е впечатляващо на фона на 90% през същия период на миналата година.

Как става това и математически възможно ли е един доставчик да има повече от всички печалби в бранша в привидно конкурентния пазар на мобилни телефони?

Просто е! Почти никой друг не излезе на печалба през това тримесечие. Основният конкурент на Apple, в лицето на Samsung понесе огромен удар след гафа с Note 7, който се материализира в милиарди долари загуби и приходите на компанията се свиха от 11% за същото тримесечие на 2015 година и 14% за цялата година, до под 1% (или 0.9%, за да сме точни) за изминалите три месеца. Корейската компания води с 21,7% от продадените смартфони, а Apple се позиционира на второ място с 13,2% пазарен дял, но това е първият път, когато амеиканския гигант регистрира излишък на печалбата, благодарение на изтеглянето на Note 7 от пазара. LG и HTC се открояват като най-губещите компании, а за Huawei, която има амбициите да надмине Apple в следващите две години, все още е рано да говорим, въпреки че компанията се изкачи до позицията на трети най-голям производител на смартфони в света с пазарен дял от 9%.

Този своеобразен рекорд идва след всечки критики, коити Apple понесе от страна на инвеститорите за драстичното забавяне в ръста на продажбите на iPhone и първия спад в историята на компанията, регистриран в началото на годината. Сега се очаква гигантът от Купертино да продължи победния си ход с още по-голям растеж на продажбите през следващито тримесечие, благодарение най-вече на iPhone 7 и iPhone 7 Plus и наближаващите празници.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Сгъваемият iPhone ще може сам да се защити при изпускане

Сгъваемият iPhone ще може сам да се защити при изпускане

Apple работи върху технология, която позволява на iPhone или iPad със сгъваем дисплей да откриват изпускане и незабавно да се затварят по пътя към земята, за да минимизират евентуалните щети. Наскоро подадена заявка за патент, наречена “Самоприбиращо се дисплейно...

Нови изображения подкрепят слуховете за solid state бутони в серията iPhone 15

Нови изображения подкрепят слуховете за solid state бутони в серията iPhone 15

Още миналата година известният анализатор Минг-Чи Куо съобщи, че бутоните за сила на звука и включване в серията iPhone 15 ще претърпят генерална промяна. Става въпрос конкретно за двата Pro модела, които ще получат solid state бутони с хаптична връзка, наподобяващи...

iOS 16.4 ще добави Voice Isolation за обажданията

iOS 16.4 ще добави Voice Isolation за обажданията

iOS 16.4 ще предложи нова функция за обажданията, сочат бележките към RC версията, пусната тази седмица. Функцията ще се нарича Voice Isolation и ще дава приоритет на гласа ви, блокирайки околния шум, за да направи разговорите по-ясни. Всъщност Voice Isolation е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This