Изберете Страница

Apple реализира над 100% печалби през последното тримесечие, докато почти всички други производители са на загуба

Въпреки, че обяви ръст от 7.5%, световният пазар на смартфони може би преминава през един от най-трудните си периоди в тримесечието от юли до септември 2016 година. На върха в йерархията на производителите, Samsung и Apple загубиха ценни дялове. От гледна точка на продажбите обаче, iPhone реализира 103.6 % от печалбите в индустрията за това тримесечие, според анализаторите от BMO Capital Markets, което е впечатляващо на фона на 90% през същия период на миналата година.

Как става това и математически възможно ли е един доставчик да има повече от всички печалби в бранша в привидно конкурентния пазар на мобилни телефони?

Просто е! Почти никой друг не излезе на печалба през това тримесечие. Основният конкурент на Apple, в лицето на Samsung понесе огромен удар след гафа с Note 7, който се материализира в милиарди долари загуби и приходите на компанията се свиха от 11% за същото тримесечие на 2015 година и 14% за цялата година, до под 1% (или 0.9%, за да сме точни) за изминалите три месеца. Корейската компания води с 21,7% от продадените смартфони, а Apple се позиционира на второ място с 13,2% пазарен дял, но това е първият път, когато амеиканския гигант регистрира излишък на печалбата, благодарение на изтеглянето на Note 7 от пазара. LG и HTC се открояват като най-губещите компании, а за Huawei, която има амбициите да надмине Apple в следващите две години, все още е рано да говорим, въпреки че компанията се изкачи до позицията на трети най-голям производител на смартфони в света с пазарен дял от 9%.

Този своеобразен рекорд идва след всечки критики, коити Apple понесе от страна на инвеститорите за драстичното забавяне в ръста на продажбите на iPhone и първия спад в историята на компанията, регистриран в началото на годината. Сега се очаква гигантът от Купертино да продължи победния си ход с още по-голям растеж на продажбите през следващито тримесечие, благодарение най-вече на iPhone 7 и iPhone 7 Plus и наближаващите празници.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple се е отказала от плановете за евтин Apple Pencil за iPhone

Apple е имала планове да представи тази година Apple Pencil с цена от 49 долара, който поддържа iPhone, но се е отказала от устройството в последния момент, твърди нов слух. At the Apple Event in September, Apple was originally going to release a new Apple Pencil...

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване

iPhone 15 Pro може би ще има хаптични бутони за силата на звука и включване, твърди Barclays, позовавайки се на данни от доставчик на компоненти. В писмо до акционерите този месец, базираната в Тексас компания за полупроводници заявява, че продължава “да се ангажира...

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

iPhone 14 Pro получи титлата “най-бърз 5G телефон”

Според ново изследване на Ookla, компанията зад популярните приложения и сайт Speedtest, iPhone 14 Pro е “най-бързия 5G телефон”. Изводът е базиран на данни, събрани от хора, тествали скоростта на 5G връзката си в САЩ и Великобритания. Ookla твърди, че нейните тестове...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This