Изберете страница

Apple реализира над 100% печалби през последното тримесечие, докато почти всички други производители са на загуба

Въпреки, че обяви ръст от 7.5%, световният пазар на смартфони може би преминава през един от най-трудните си периоди в тримесечието от юли до септември 2016 година. На върха в йерархията на производителите, Samsung и Apple загубиха ценни дялове. От гледна точка на продажбите обаче, iPhone реализира 103.6 % от печалбите в индустрията за това тримесечие, според анализаторите от BMO Capital Markets, което е впечатляващо на фона на 90% през същия период на миналата година.

Как става това и математически възможно ли е един доставчик да има повече от всички печалби в бранша в привидно конкурентния пазар на мобилни телефони?

Просто е! Почти никой друг не излезе на печалба през това тримесечие. Основният конкурент на Apple, в лицето на Samsung понесе огромен удар след гафа с Note 7, който се материализира в милиарди долари загуби и приходите на компанията се свиха от 11% за същото тримесечие на 2015 година и 14% за цялата година, до под 1% (или 0.9%, за да сме точни) за изминалите три месеца. Корейската компания води с 21,7% от продадените смартфони, а Apple се позиционира на второ място с 13,2% пазарен дял, но това е първият път, когато амеиканския гигант регистрира излишък на печалбата, благодарение на изтеглянето на Note 7 от пазара. LG и HTC се открояват като най-губещите компании, а за Huawei, която има амбициите да надмине Apple в следващите две години, все още е рано да говорим, въпреки че компанията се изкачи до позицията на трети най-голям производител на смартфони в света с пазарен дял от 9%.

Този своеобразен рекорд идва след всечки критики, коити Apple понесе от страна на инвеститорите за драстичното забавяне в ръста на продажбите на iPhone и първия спад в историята на компанията, регистриран в началото на годината. Сега се очаква гигантът от Купертино да продължи победния си ход с още по-голям растеж на продажбите през следващито тримесечие, благодарение най-вече на iPhone 7 и iPhone 7 Plus и наближаващите празници.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This