Apple вече работи върху триизмерна система за iPhone 2019 и това ще бъде следващата стъпка към превръщането на телефона във водещо устройство за добавена реалност, твърдят някои източници на Bloomberg, запознати с плановете на компанията.

Гигантът от Купертина обаче, ще приложи различна от тази на TrueDepth технология. Докато сегашната система разчита на структурирана светлина, която проектира модел от 30 000 точки върху лицето на потребителия и измерва изкривяването, за да генерира точното триизмерно изображение, нужно за удостоверяване, то новият сензор, ще използва времеви подход – ще изчислява времето, необходимо на лазера да се отрази от повърхността на околните предмети и да се върне обратно до сензора.

Apple обаче няма да се откаже и от TrueDepth камерата, което означава, че бъдещите модели iPhone ще разполагат и с двете системи. Компанията вече преговаря с доставчици на компоненти, като Infineon Technologies AG, Sony Corp., STMicroelectronics NV и Panasonic Corp., но тестовете на новата технология все още са в начален стадий и тя най-вероятно няма да е готова да дебютира в моделите й следващата година, твърдят същите, пожелали анонимност източници, а самата компания отказва коментар по въпроса.

Добавянето на един подобен сензор би дало възможност за разработка и използване на повече приложения с добавена реалност, а както стана ясно тази година, главният изпълнителен директор на Apple, Тим Кук смята AR за толкова революционна, колкото и самия телефон. В интервю за Googe Morning America, той спомена, че й отдава толкова внимание, колкото на повишаването на приходите и ръста на продажбите, тъй като „AR ще промени начина, по който използваме технологиите завинаги“.