Както може би вече знаете, графичните чипове на настоящите модели iPhone се изработват от Imagination Technologies, но изглежда това много скоро ще се промени.

Компанията пусна прессъобщение, в което се посочва, че Apple вече няма да лицензира своята технология за iPhone в рамките на следващите две години. Разбира се гигантът не предоставя информация за бъдещите си планове, а Imagination Technologies е скептична към идеята Apple да излезе със свои собствени разработки в тази област, които да не нарушават нейните патентни права, но явно това ще се случи съвсем скоро, въпреки че тя отказва да предостави доказателства, че няма да наруши поверителната информация и интелектуалната собственост на бившия си партньор.

Всъщност гигантът е собственик на 8% от правата върху технологията на Imagination Techologies и двете компании бяха в процес на преговори за придобиване, които обаче не бяха финализирани. Този ход е голям удар върху бившия й партньор, който разчита на Apple за половината от приходите си, но ако информацията се окаже вярна, може би ще видим един съвсем нов чип от серията А още следващата година. Гигантът вече пожъна успех със своите процесори и доказа, че те превъзхождат конкурентните модели, така че няма да е чудно, ако това се случи и с графичните чипове на бъдещите й модели iPhone.