Нова патентна заявка, отнасяща се до Apple Watch, ни кара да мислим, че компанията работи върху режим, при който екранът може винаги да е включен.

Всъщност това е много търсена функция сред част от потребителите, но тя води и до две големи предизвикателства. Първото и най-очевидно от тях е живота на батерията, тъй като в зависимост от модела и употребата, часовникът на Apple може да издържи ден-два, но подобна функция би оказала значително влияние върху периодите на презареждане. Вече има интелигентни устройства, които са се справили с това предизвикателство, чрез използването на сравнително лек режим на сивото за показване на часа, когато устройството не се използва активно, а Apple вече има дисплей с ниска мощност, който се включва през нощта и когато батерията е на малко проценти.

Второто предизвикателство разбира се е склонността на OLED екраните към прегаряне и именно то се разглежда в този патент на Apple. Методът, описан в документите не възпрепятства прогарянето, но го компенсира с изкуствено регулиране на яркостта и цветовете в определени зони на екрана, а специфичното нещо, което компанията иска да патентова е метода за съхранение на данни, нужни за постигането на това.

OLED екраните се превърнаха в популярен избор за съвременните устройства, но могат да се разпадат неравномерно по време на живота си, което да доведе до нежелани артефакти в цвета и яркостта. За да се компенсира това, статистическите данни за изгарянето, които записват информация за употребата, свързана с дисплея, могат да се използват за изкуствено регулиране на работата му, за да се възстанови визуалната еднородност по веме на работа. Това обаче може и да не удовлетвори потребителите, тъй като ще намали пространството за съхранение и тези данни трябва да се запазват по-ефективно. Именно това съхранение е обект на патента на Apple и подсказва, че компанията може би работи върху always-on режим за своя часовник.