Изберете страница

Apple работи върху Always-on режим за Apple Watch

Нова патентна заявка, отнасяща се до Apple Watch, ни кара да мислим, че компанията работи върху режим, при който екранът може винаги да е включен.

Всъщност това е много търсена функция сред част от потребителите, но тя води и до две големи предизвикателства. Първото и най-очевидно от тях е живота на батерията, тъй като в зависимост от модела и употребата, часовникът на Apple може да издържи ден-два, но подобна функция би оказала значително влияние върху периодите на презареждане. Вече има интелигентни устройства, които са се справили с това предизвикателство, чрез използването на сравнително лек режим на сивото за показване на часа, когато устройството не се използва активно, а Apple вече има дисплей с ниска мощност, който се включва през нощта и когато батерията е на малко проценти.

Второто предизвикателство разбира се е склонността на OLED екраните към прегаряне и именно то се разглежда в този патент на Apple. Методът, описан в документите не възпрепятства прогарянето, но го компенсира с изкуствено регулиране на яркостта и цветовете в определени зони на екрана, а специфичното нещо, което компанията иска да патентова е метода за съхранение на данни, нужни за постигането на това.

OLED екраните се превърнаха в популярен избор за съвременните устройства, но могат да се разпадат неравномерно по време на живота си, което да доведе до нежелани артефакти в цвета и яркостта. За да се компенсира това, статистическите данни за изгарянето, които записват информация за употребата, свързана с дисплея, могат да се използват за изкуствено регулиране на работата му, за да се възстанови визуалната еднородност по веме на работа. Това обаче може и да не удовлетвори потребителите, тъй като ще намали пространството за съхранение и тези данни трябва да се запазват по-ефективно. Именно това съхранение е обект на патента на Apple и подсказва, че компанията може би работи върху always-on режим за своя часовник.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This