Новият iPhone X е най-голямата промяна в дизайна на iPhone от години насам, която включва липсата на традиционния хоум бутон и голям OLED дисплей от край до край. Всъщност очаква се именно OLED панелите да изиграят голяма роля в предстоящите промени на iPhone, които ще са още по-радикални. Apple обаче, иска да бъде независима от настоящия си доставчик Samsung Display. Защо? Това не е въпрос на качество на панелите, или технология, просто компанията се бои, че Samsung Display ще открадне за пореден път идеите й и ще ги предостави на най-големия й конкурент на пазара – Samsung Electronics.

Samsung и Apple имат дълга история, която всеки фен на технологиите знае. През 2011 година Apple заведе първото от дълга поредица съдебни дела, в което твърди, че Samsung нарушава патентите и краде дизайна на софтуера и хардуера й.

Твърденията й за съжаление са абсолютно верни, въпреки че феновете на корейския гигант ще го отрекат и е факт, че Samsung се издигна на върха на индустрията, в голяма степен благодарение на усилията си да копира Apple колкото може повече. Документите, изложени по време на делото, доказват това. Само един пример – в 132 страници Samsung помага на инженерите си да копират iPhone пиксел по пиксел. Двете компании се занимаваха със съдебни спорове години наред, докато Apple не получи обезщетение в размер над 1 милиар ддолара, което в последствие беше намалено след процедурата по обжалване и изглеждаше, че нещата се успокоиха.

За Apple, Samsung се превърна в необходимото зло, като един от най-големите доставчици на части за потребителска електроника и тя нямаше друг избор, освен да използва компонентите й за своите устройства. Един от тези примери е новият OLED дисплей на iPhone X, за който единствено корейският гигант успя да изпълни условията на Apple за обем и качество.

Според нов доклад, един друг тип OLED панели, ще изиграе важна роля в близко бъдеще при най-радикалния редизайн на iPhone до сега, но той няма да бъде доставян от Samsung. The Investor съобщава, че Apple работи по нов тип iPhone, който ще дебютира до 2020 година и ще използва гъвкав OLED панел, подобен на този на iPhone X но по различен начин – целият телефон ще може да се прегъва.

Всъщност според слуховете се очаква Samsung да представи първия си сгъваем модел смартфон следващата година, но Apple има нещо специално предвид и смята, че Samsung Display ще открадне идеите й, зада ги предаде на основния й конкурент. Затова и гигантът ще се обърне към LG Display, за разработката на тази технология.

LG Display наскоро създаде работна група, която да разработи сгъваем OLED екран за бъдещия iPhone, а LG Innotek ще се посвети на работата по гъвкавата печатна платка, нужна ца него“ се съобщава в доклада.

Не става ясно какви точно са плановете на Apple, тъй като компанията ревниво пази своите тайни, но един сгъваем iPhone звучи интригуващо, а щом гигантът смята, че трябва да смени доставчика си, за да запази тайната, значи наистина готви нещо голямо, което ще видим в близко бъдеще.