Apple може би планира да произвежда по-малки, по-леки и по-ефективни захранващи адаптери за iPhone и другите си устройства, сочи нов слух от веригата за доставки.

Очаква се Navitas Semiconductor да получи поръчка от компанията за решения за зареждане на базата на галиев нитрид (GaN) през 2021 година, съобщава DigiTimes. В сравнение със захранващите адаптери, базирани на силиций, зарядните устройства GaN са по-малки, по-леки, по-ефективни и по-малко топлопроводими.

Според DigiTimes се очаква Navitas да доставя чипове, базирани на GaN за решения за зареждане. След това ще предостави и захранващи адаптери на Apple и други компании през 2021 година.

Докладът не предлага информация за плановете на Apple по отношение на GaN, но предполага, че компанията работи върху собствена версия зарядни устройства USB-C. Както при настоящите продукти на пазара на Anker и Belkin, зарядните GaN вероятно ще бъдат по-малки от захранващите адаптери на Apple.

Наскоро известният анализатор Минг-Чи Куо прогнозира, че компанията ще пусне “две до три” нови зарядни устройства, изградени по технологията GaN през тази година. Не е ясно кога обаче собствените зарядни на Apple ще са готови за продажба.

Базираната н Ирландия Navitas е създател на GaNFast решение за зареждане, което се използва от популярни производители като Aukley, Dell, Lenovo и Xiaomi. Тези решения включват зарядни устройства за стена от 24 до 300 W.

През 2020 година Apple спря да доставя 5W захранващи адаптери със своите iPhone, като на тяхно място започна да предлага 20W USB-C адаптери за 19 долара.