От както Apple пусна на пазара iPad, всички се чудят кое ще е следващото голямо нещо, което компанията ще създаде. Разбира се не трябва да забравяме Apple Watch, който се появи през 2014 година, но това е по-скоро нишов продукт, отколкото революционно устройство за масовия пазар.

Сега любопитни слухове гласят, че компанията сериозно проучва идеята за създаване на умни очила, които ще предоставят на потребителя необходимата информация, без да се налага той да вади своя iPhone от джоба.

Не е тайна, че Apple търси нови техонолгии непрекъснато и изследователските й проекти не винаги се материализират в краен продукт. Дори колата, за която упорито се говореше, че ще се появи до 2019 година, така и не беше създадена, а компанията предпочете да насочи усилията си в разработката на софтуер за автономни автомобили. Въпреки това, слуховете за умни очила звучат много правдоподобно и това би било стратегически ход от страна на гиганта.

Като начало, общественото внимание се измести от Google Glass към нарастващия брой VR слушалки, а очилата останаха по-скоро експеримент, отколкото реален продукт. Тим Кук наскоро говори надълго и широко за добавената реалност и проучванията на компанията в тази сфера и я определи като „изключително интересна основна технология, която се разглежда в дългосрочен план“.

Освен това гигантът от Купертино наскоро регистрира няколко интересни патента, свързани именно с добавената реалност, а през септември нае и двама нови инженери, които работят именно в тази област.

Накрая, но не и на последно място, анализаторът Минг-Чи Куо сподели този месец, че Apple планира да интегрира добавена реалност в своите продукти, но това ще се случи не по-рано от две години.

Разбира се през тези две години можем да очакваме всичко, може би и този интересен проект ще остане само на хартия, но в случай, че Apple успее да създаде продукт, отговарящ на високите й критерии за качество, тя може би ще ни изненада с едни наистина умни и практични очила.