След разразилият се скандал с експлоадиращите батерии на Samsung Galaxy Note 7 и кризата, в която се оказа корейската компания, стана ясно че дори най-малката грешка в дизайна на батерията, може да доведе до животозастрашаващи експлозии. Разбира се Note 7 не е единствения смартфон, заплашен от подобен инцидент, iPhone съще не прави изключение, но Apple вече работи по възможността да направи бъдещите си батерии по-ефективни, като същевременно гарантира тяхната безопасност.

Това се потвърждава от нова заявка за патент, която описва технология, позволяваща създаването на батерии, които осигуряват по-дълъг живот и подобрена безопасност. Патентът, подаден на 6 октомври, подчертава технологията за зареждане, която ще гарантира по-висока производителност, като едновременно с това ще елиминира опасността от експлозия. Документът се фокусира върху корпуса на самата батерия, което доказва, че компанията се стреми да избегне набъбването й и последващото взривяване.

Работата и жизненият цикъл на батерията в мобилните устройства са все по-голям приоритет“ пише Apple. “Особено когато тези устройства стават все по-малки, докато процесорната мощ и изискванията към тях се увеличават. Способността на батерията да осигури необходимата мощност трябва да се увеличи, без това да е в конфликт с желанието за намаляване на цялостния размер на телефона и това е огромно предизвикателство. Точно това и някои други аспекти са разработени в настоящота изобретение. Батерията, върху която е фокусирала усилията си компанията, ще отговори на това предизвикателство, като ще може да се изработва в различни форми и размери. Устойчивостта на набъбване ще увеличи ефективността и полезният й живот, като същевременно ще защити устройствата, в които тя се монтира.“

Патентът изрично упоменава различните видове i-устройства, които ще могат да се възползват от нововъведението, включително iPhone, iPad, iPod и Apple TV. Описаната технология ще може да се използва и в преносими компютри, аксесоари и всичко друго, съдържащо батерия.

Разбира се това все още е само патент и не е ясно точно кои модели на компанията ще получат новата технология, както и дали тя ще се възползва от нея, или ще намери друг начин да гарантира безопасността на своите продукти, но е хубаво да видим как Apple се грижи за своите клиенти. След като се оказа, че проблемите на Samsung са в резултат на избързване и технологична грешка, Apple със сигурност ще се нуждае от нещо ново и безопасно за своя следващ модел iPhone, за който се предвижда пълен редизайн и може би точно в него за пръв път тя ще приложи вече патентована технология.