Изберете Страница

Apple пусна iOS 15.2.1 с някои корекции на грешки и уязвимости

Снощи Apple пусна iOS 15.2.1, но липсата на описание на ъпдейта предизвика множество въпроси и дискусии в интернет пространството. По-късно компанията потвърди, че актуализацията носи корекции на грешки за CarPlay и Messages, а в допълнение към тях тя включва и забележителен ъпдейт за защита и корекция на уязвимост на HomeKit, която може да доведе до многократен срив на вашия iPhone.

Тази грешка е докладвана за пръв път от изследователя по сигурността Тревър Спиниолас, който подробно описва в публикацията си в блог, че името на устройство HomeKit, което се променя на нещо дълго около 500 000 знака, е причина за проблемите. Резултатът варира в зависимост от това дали имате активирави домашни устройства в центъра за управление или не.

Тази грешка в HomeKit е важна поради всички причини, които Спиниолас очертава в публикацията си, но може би е още по-тревожно, че Apple знае за проблема от август и все още не е пуснала пълно решение. Системата за доклаване на грешки на компанията беше многократно критикувана през годините и е ясно, че не всички от тях биваха разрешени.

В актуализация, публикувана на сайта за поддръжка на Apple, компанията посочва, че е поправила тази уязвимост с iOS 15.2.1 и iPadOS 15.2.1. Според нея тази грешка означава, че обработката на злонамерено създадено име на аксесоар HomeKit може да доведе до отказ от услугата. Компанията е отстранила уязвимостта, като се е справила с “проблема с изчерпване на ресурсите” с подобрено валидиране на входа.

Това е единствената корекция на сигурността в iOS 15.2.1, но има и някои забележителни корекции на грешки, включени в ъпдейта – това, че съобщенията не зареждат снимки, изпратени чрез iCloud Link и това, че приложенията CarPlay на трети страни може да не реагират на въвеждане.

Както вече споменахме, iOS 15.2.1 вече е налична и можете да актуализирате своя iPhone по обичайния начин от менюто с настройки.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Нови рендери на iPhone 14 Pro подчертават промените в дизайна му

Джон Просър сподели нови рендери на iPhone 14 Pro, които ни предоставят най-точния поглед върху бъдещите промени в дизайна му. Във видеото си в каннала Front Page Tech, той разкрива концепцията, създадена от дизайнера Ян Зелбо:...

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Има риск iPhone 14 да се забави тази година

Въпреки че у нас вече не се говори за пандемията от COVID-19 и всички мерки останаха в миналото, в други части на света това не е така. За съжаление точно в един от тези региони се произвежда iPhone - Китай. Все още има риск поне един от предстоящите модели iPhone 14...

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

iPhone 14 Pro може да предложи Always-On дисплей

Миналогодишните iPhone 13 Pro и 13 Max бяха първите модели на Apple със 120 Hz ProMotion дисплей. Техните наследници тази година ще продължат да използват технологията, но техните дисплеи ще могат да се похвалят с разширена променливост на честотата на опресняване. За...

0 коментара

Подайте коментар