Изберете страница

Apple пусна iOS 15.2.1 с някои корекции на грешки и уязвимости

Снощи Apple пусна iOS 15.2.1, но липсата на описание на ъпдейта предизвика множество въпроси и дискусии в интернет пространството. По-късно компанията потвърди, че актуализацията носи корекции на грешки за CarPlay и Messages, а в допълнение към тях тя включва и забележителен ъпдейт за защита и корекция на уязвимост на HomeKit, която може да доведе до многократен срив на вашия iPhone.

Тази грешка е докладвана за пръв път от изследователя по сигурността Тревър Спиниолас, който подробно описва в публикацията си в блог, че името на устройство HomeKit, което се променя на нещо дълго около 500 000 знака, е причина за проблемите. Резултатът варира в зависимост от това дали имате активирави домашни устройства в центъра за управление или не.

Тази грешка в HomeKit е важна поради всички причини, които Спиниолас очертава в публикацията си, но може би е още по-тревожно, че Apple знае за проблема от август и все още не е пуснала пълно решение. Системата за доклаване на грешки на компанията беше многократно критикувана през годините и е ясно, че не всички от тях биваха разрешени.

В актуализация, публикувана на сайта за поддръжка на Apple, компанията посочва, че е поправила тази уязвимост с iOS 15.2.1 и iPadOS 15.2.1. Според нея тази грешка означава, че обработката на злонамерено създадено име на аксесоар HomeKit може да доведе до отказ от услугата. Компанията е отстранила уязвимостта, като се е справила с “проблема с изчерпване на ресурсите” с подобрено валидиране на входа.

Това е единствената корекция на сигурността в iOS 15.2.1, но има и някои забележителни корекции на грешки, включени в ъпдейта – това, че съобщенията не зареждат снимки, изпратени чрез iCloud Link и това, че приложенията CarPlay на трети страни може да не реагират на въвеждане.

Както вече споменахме, iOS 15.2.1 вече е налична и можете да актуализирате своя iPhone по обичайния начин от менюто с настройки.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple пусна Apple Watch Series 9 PRODUCT(RED) по случай Световния ден за борва с ХИВ/СПИН

Apple подкрепя Глобалния фонд (RED) от 2006 г., като помага за финансиране на програми за ХИВ/СПИН в Африка. През последните 17 години клиентите на гиганта помогнаха за набирането на повече от четвърт милиард долара, осигурявайки на милиони хора достъп до...

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

macOS Sonoma: Как да стартираме ефекти в разговора чрез жестове

От няколко години Apple се занимава със софтуерни функции за подобряване на качеството на видеоразговорите през уеб камерата. macOS Sonoma използва по-забавен подход с въвеждането на 3D ефекти с добавена реалност. Тъй като Apple прави и Mac и macOS, тя може да вгражда...

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

След проблемитe с прегряването на iPhone 15, Apple може да подобри хардуерно охлаждането в iPhone 16

Apple трябваше да направи някои корекции в iOS, за да реши проблемите с прегряването на iPhone 15, но сега се появи информация, която предполага, че компанията се кани да направи хардуерни промени през следващата година, за да подобри пасивното охлаждане. Скоро след...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This