Изберете Страница

Apple пусна iOS 15.2.1 с някои корекции на грешки и уязвимости

Снощи Apple пусна iOS 15.2.1, но липсата на описание на ъпдейта предизвика множество въпроси и дискусии в интернет пространството. По-късно компанията потвърди, че актуализацията носи корекции на грешки за CarPlay и Messages, а в допълнение към тях тя включва и забележителен ъпдейт за защита и корекция на уязвимост на HomeKit, която може да доведе до многократен срив на вашия iPhone.

Тази грешка е докладвана за пръв път от изследователя по сигурността Тревър Спиниолас, който подробно описва в публикацията си в блог, че името на устройство HomeKit, което се променя на нещо дълго около 500 000 знака, е причина за проблемите. Резултатът варира в зависимост от това дали имате активирави домашни устройства в центъра за управление или не.

Тази грешка в HomeKit е важна поради всички причини, които Спиниолас очертава в публикацията си, но може би е още по-тревожно, че Apple знае за проблема от август и все още не е пуснала пълно решение. Системата за доклаване на грешки на компанията беше многократно критикувана през годините и е ясно, че не всички от тях биваха разрешени.

В актуализация, публикувана на сайта за поддръжка на Apple, компанията посочва, че е поправила тази уязвимост с iOS 15.2.1 и iPadOS 15.2.1. Според нея тази грешка означава, че обработката на злонамерено създадено име на аксесоар HomeKit може да доведе до отказ от услугата. Компанията е отстранила уязвимостта, като се е справила с “проблема с изчерпване на ресурсите” с подобрено валидиране на входа.

Това е единствената корекция на сигурността в iOS 15.2.1, но има и някои забележителни корекции на грешки, включени в ъпдейта – това, че съобщенията не зареждат снимки, изпратени чрез iCloud Link и това, че приложенията CarPlay на трети страни може да не реагират на въвеждане.

Както вече споменахме, iOS 15.2.1 вече е налична и можете да актуализирате своя iPhone по обичайния начин от менюто с настройки.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни

34-тата световна конференция на разработчиците WWDC 2023 ще се проведе от 5 до 9 юни, съобщи Apple. В по-голямата си част тя ще е онлайн и ще е безплатна за всички разработчици, но компанията планира целодневно специално събитие за избрани разработчици и студенти,...

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Siri може да прави запис на екрана в iOS 16.5 Beta 1

Без да губи ценно време, Apple вече пусна iOS 16.5 Beta 1 за разработчици вчера. С тази версия компанията се съсредоточава върху подобряване на функционалността на Siri и предлага нова функция Screen Recording с гласовия асистент. Вече можете да кажете “Hey Siri,...

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 15 само с eSIM ще бъде пусната в повече региони

Серията iPhone 14 пристигна с поддръжка на eSIM, продължавайки традицията, въведена с iPhone Xs през 2018 година. За пръв път обаче Apple пусна моделите без физически слот за SIM карта в САЩ. Сега слуховете сочат, че гигантът планира да разшири тази си инициатива в...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This