Изберете страница

Apple пусна iOS 15.2 – какво е новото?

Снощи Apple пусна iOS 15.2, втората голяма актуализация на iOS, след като основната версия беше пусната през септември. Тя въвежда няколко функции, които компанията първоначално обеща да дойдат с iOS 15, но бяха забавени.

App Privacy Report

Това е едно от допълненията за iOS 15, които Apple показа на WWDC. Функция за поверителност, предназначена да позволи на потребителите да видят колко често приложенията са имали достъп до тяхната информация с ограничени разрешения като местоположение, снимки, камера, микрофон и контакти през последните седем дни. С нея можете да видите кои приложения са се свързали с други домейни и колко наскоро е станало това, за да следите какво правят апликациите във фонов режим. Можете например да видите всички тракери, които използва даден сайт, за да знаете къде отиват вашите данни.

Докладът за поверителност на приложението е достъпен в Settings – Privacy – App Privacy Report, от където можете да го включите. След като използвате приложения известно време, данните ще започнат да се показват на същото място.

Emergency SOS

Функцията ви позволява да се обаждате на спешния номер с пордица от натискане на бутони и е актуализирана в iOS 15.2. Вече можете да натиснете бързо страничния бутон няколко пъти, за да наберете, или да го задържите заедно с този за звука. Преди актуализацията функцията за бързо набиране на спешен номер работеше, но го нямаше вариантът със задържане на двата бутона. Apple е добавила и по-дълго 8 секундно отброяване, преди да се извърши повикването, спрямо предишното, което беше едва 3 секунди. Повикването вече може да се извърши само със задържане на двата бутона, вместо с използване на появилия се слайдер за спешни обаждания.

Apple Music Voce Plan

Актуализацията добавя поддръжка за този план, който беше представен за пръв път през октомври и е с цена от 4.99 долара месечно. Гласовият план осигурява достъп до всички песни в плейисти и станции в Apple Music, използвайки Siri. В устройството интерфейсът е ограничен, тъй като изживяването е ориентирано към гласовия асистент. Потребителите могат да поискат от Siri музикални предложения, базирани на хронологията на слушане или харесвания и нехаресвания, а функцията за пускане отново позволява достъп до списък с наскоро слушана музика.

Legacy Contact

С тази функция можете да настроите доверен човек, който да има достъп до вашите Apple ID и данни, след като умрете. Човекът, който посочите за свой контакт, има достъп до вашите снемки, съобщения, бележки, файлове, контакти, събития в календара, приложения, резервни копия на усторйства и др. Паролите в iCloud Keychain остават недостъпни, както и лицензираните медии. Опцията може да бъде достъпeна в Settings – Passwords & Security – Legacy Contact, където можете да изберете контакт от списъка. Той може да е както потребител на iPhone, така и на Android и ще трябва да споделите специален клч за достъп чрез съобщение или като го разпечатате.

Find My Lost Item Scanning

В приложението Find My Apple добавя нова опция за проследяване на елементи наблизо, които може да се използват за проследяване на вашето местоположение. Когато е активирана, функцията Unknown Items сканира за всичко, което е наблизо и ще ви уведоми, ако има устройства AirTag, което принадлежи на някой друг. Ще предложи и инструкция за деактивирането му, така че да не може повече да се използва за проследяване.

Има и опция за търсене на изгубени предмети, която сканира за близки устройства, които може да са загубени и работи подобно на горната. Ако бъде намерено подобно устройство, Apple представя инструкция как да откриете на кого принадлежи то.

Find My Battery Reserve

С тази актуализация приложението Find My може да се използва за анмиране на iPhone до 5 часа след като батерията му е изтощена.

TV App

В iPadOS 15.2 Apple представи нов дизайн на приложението за телевизия. То разполага със странична лента, която прави навигацията между различните секции по-лесна. За потребителите на iPhone има специален раздел “Store” за достъп до филми и тв предавания, които могат да бъдат закупени. Новият дизайн и добавянето на този раздел може да помогне за отделяне на съдържанието на Apple TV+ от платеното такова, тъй като текущият дизайн е объркващ.

Hide My Email in the Mail App

Можете да използвате Hide My Email директно от приложението Mail. Когато съставяте имейл, просто трябвада натиснете полето “От” и да изберете опцията за скриване на имейли, за да генерирате произволен имейл адрес. Опцията е достъпна за всеки, който има план iCloud+ на цена от 0.99 долара месечно и защитава вашия имей адрес.

Всички имейли, изпратени от произволно генерирания адрес, се препращат до вас, за да можете да виждате истинския си имейл и да отговорите, ако е необходимо, но получателят не го вижда. Ако започнете да полячавате смам имейли, просто можете да го изтриете и спрете.

Display Repair Restriction Changes

Apple обеща софтуерна актуализация, която ще промени политиката на iPhone 13, поради която Face ID спира да работи при неотороизиран ремонт на повреден дисплей и тази актуализация е включена в iOS 15.2. Компанията има микроконтролер, който сдвоява iPhone 13 с неговия дисплей и при извършване на ремонт той трябваше да бъде отново сдвоен с помощта на инструменти на Apple. Тъй като независимите сервизи не разполагат с такива, те бяха разстроени, че няма да могат да ремонтират дисплеите на iPhone. Сега компанията премахва това изискване.

Communication Safety

В iOS 15.2 Apple активира безопасността на комуникацията в съобщения за деца. Функцията е предназначена да сканира изображения от входящи съобщения за голота и да предупреждава, че те могат да навредят. Тя трябва да бъде активирана от родителите и е ограничена до детските акаунти, като откриването се извършва на самото устройство и не е като anti-SCAM функционалността, която компанията все още разработва. Тази версия не уведомява родителите, ако децата отворят подобна снимка, поради опасения, че те могат да бъдат поставени в ситуация на родителско насилие. Apple въвежда разширени насоки в Siri, Spotlight и Safari Search, които ще помогнат на деца и родители да избягват опасни онлайн ситуации.

Macro Mode Toggle

В iOS 15.2 е добавено ръчно превключване за режим макро, под формата на икона на цвете, която може да бъде докосната, за да изключите макро режима, когато камерата е близо до обект. За да я активират, потребителите трябва да посетят Settings – Camera – Macro Control.

Ако функцията е деактивирана, камерата автоматично ще премине в макро режим, когато е достатъчно близо до обекта, така че новата опция има за цел да служи на тези, които не са доволни и искат повече контрол върху активирането му.

Notification Summary

Apple промени резюмето на уведомленията с нов облик в стил карти, който показва основните приложения в припокриващи се карти и улеснява виждането с един поглед на съдържанието.

Playlist Search in Music App

Apple добавя и дългоочакваната функция, която позволява на потребителите на Apple Music да търсят в плейлисти.

iCloud Private Relay

В секциите Cellular и WiFi на приложението Settings Apple изяснява формулировката iCloud Private Relay. Превключвателят вече е наречен Limit IP Address Tracking, за да е ясно какво се случва, когето е включен. Общата му функционалност остава същата.

Reminder and Notes App

Етикетите вече могат да бъдат групово преименувани и изтривани в приложенията Reminders и Notes. На iPad Apple добавя нова настройка за бележки за достъп до Quick Note с плъзгане на долния ляв или десен ъгъл на екрана.

Car Play

Приложението Car Play Apple Maps придобива подобрени детайли, но само за градове, където се поддържат новите функции на Maps. Това включва подробности за пътя като ленти, завои, медиани, велосипедни алеи и пешеходни пътеки. Подробни карти са налични за Лондон, Лос Анджелис, Ню Йорк и залива на Сан Франциско.

Stocks App

Приложението е актуализирано, за да позволи на потребителите да виждат ефективността на валутите от година до дата, когато перглеждат графиките.

Siri Commands

Актуализацията въвежда няколко нови команди за Siri, които бяха премахнати в iOS 15 и бяха използвани от хора с увредено зрение. Сега вече работят командите за проверка на съобщенията в гласовата поща, възпроизвеждане на най-новата гласова поща, проверка на историята на обажданията и предоставяне на информация за скорошни такива.

Bug Fixes

Ъпдейтът включва и няколко корекции на грешки за проблеми със Siri, ProRaw, HomeKit и CarPlay. Става въпрос за бъгове при които: Siri може да не реагира, докато е включен VoiceOver и телефонът е заключен, ProRaw снимките може да изглеждат преекспонирани в приложение за редакция от трети страни, HomeKit за гаражни врати може да не се изпълвянат от CarPlay, когато iPhone е заключен, CarPlay може да не актуализира информацията Now Playing за определени приложения, апликации за стрийминг на видео може да не зареждат съдържание на iPhone 13, събитията в календара може ад се появяват с грешна дата за потребителите на Microsoft Exchange.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

WWDC 2024 започва на 10 юни

WWDC 2024 започва на 10 юни

Apple официално обяви, че тазгодишната Световна конференция на разработчиците ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Цялата конференция ще е достъпна онлайн за всички разработчици, заедно със специалното събитие в Apple Park на 10 юни. В анонс за пресата, по повод WWDC...

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple ще ъпдейтва iPhone в магазините си, без да се налага да бъдат вадени от кутията

Apple се готви да пусне нова система, която ще позволи на персонала в магазина да ъпдейтва безжично софтуера на iPhone преди продажба, без да се налага да ги изважда от опаковката им, съобщи в своя бюлетин Power On, Марк Гърман от Bloomberg. Според него, новата...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This