Вчера Apple пусна първата бета версия на iOS 11.3 за разработчици, като сподели обширна визуализация на актуализацията. Заедно с вече обявената функция за управление на захранването, софтуерът ще включва нови Animoji за съобщенията, нова версия на ARKit и функция за здравни записи, която ще улесни собствениците на iPhone да проверяват своите медицински данни по всяко време.

В зависимост от интереса към AR, ARKit 1.5 може би е най-важното в тази версия. В допълнение към хоризонталните повърхности, рамката ще може да разпознава и поставя предмети и върху вертикални такива, като стени и врати например. Тя ще разпознава позицията на знак или плакат, което може да се използва за интерактивни музейни експонати или филмови постери, а изгледът на камерата вече има 50% по-голяма разделителна способност и автофокус.

Вече свикнахме с добавянето на нови емотикони в актуализациите на операционната система, но iOS 11.3 за пръв път ще добави нови Animoji в мобилната платформа. Притежателита на iPhone X ще могат да споделят своите гласови съобщения чрез лъв, мечка, дракон или череп, като общият брой на анимираните герои вече ще достигне 16.

Следващата нова функция, която компанията добавя се нарича Business Chat и е в приложението iMessage, като ще позволи на потребителите да си взаимодействат директно с компании като Discover, Hilton, Lowe и Wells Fargo. С нейна помощ, те ще могат да говорят директно с клиентите си, да планират срещи, или да правят покупки с Apple Pay.

В iOS 11.3 се завръща и възможността за бекъп на съобщенията в iCloud, която беше обявена още на пресконференцията през юни, но след няколко бета версии на iOS 11 изчезна и така и не се появи в официалните. Тя ще позволи съхраняване на съобщенията в облака и синхронизирането им между всички устройства, вписани с един и същ акаунт, като изтриването на едно от тях, ще накара съответното съобщение да изчезне и от останалите.

Най-очакваните функции обаче, са свързани с батерията. След като актуализацията бъде приложена, потребителите ще могат да проверяват състоянието й в настройките, а софтуерат ще препоръчва замяна, ако има нужда от такава. По-важното може би е, че потребителите вече ще могат да видят дали функцията за управление на захранването, която влияе върху ефективността за избягване на спонтанни рестарти и изключвания, е активна и ще могат да изберат дали да я оставят така, или да я изключат.

Трябва да обърнем внимание и на опцията за здравни записи в приложението Health, която ще помогне на потребителите да виждат лесно медицинските си данни от различни доставчици, като проверяват резулатти от лабораторни изследвания, лекарства и условия, при посещение в някое от участващите в програмата здравни заведения.

Останалите добавки включват плейлисти за музикални видео клипове в Apple Musicр видео група в раздела For You на Apple News, удостоверяване на софтуера HomeKit и поддръжка на разширено мобилно местоположение (AML).