Изберете страница

Apple пусна може би най-важния си ъпдейт от години – iOS 17.4

Apple пусна снощи iOS 17.4 и iPadOS 17.4 – важна актуализация, целяща да се съобрази със Закона за цифровите пазари (DMA) на ЕС, който скоро ще влезе в сила. Тази версия на операционната система въвежда поддръжка за магазини за приложения на трети страни и носи различни други промени, изисквани от DMA, които обаче ще бъдат достъпни само в рамките на ЕС.

Една от знаковите промени е, че всеки браузър, различен от Safari на Apple, вече може да използва предпочитан от разработчиците му енджин за визуализация, като се елиминира предишното изискване за използване на WebKit на Apple. Освен това при стартиране на Safari след инсталиране на тази актуализация, потребителите ще видят екран за избор на браузър по подразбиране, което им предоставя повече възможности.

Собствениците на iPhone от ЕС ще се възползват и от подобрената функционалност на NFC, която позволява на алтернативни приложения за портфейли и банкиране да използват технологията NFC, като вече не ги ограничава единствено до Apple Pay.

Освен тези специфични за ЕС актуализации, iOS 17.4 и iPadOS 17.4 въвеждат автоматична транскрипция на подкасти (налична на английски, испански, френски и немски език), както и нови емотикони като гъба, феникс, липа, скъсана верига и клатещи се глави. Актуализацията отстранява и две уязвимости в сигурността, за които се съобщава, че са били използвани.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This