Изберете страница

Защо е по-добре да изчакате с ъпдейта до macOS Sonoma 14.4

Apple пусна macOS Sonoma 14.4 на 7 март, но преходът към най-новата софтуерна актуализация не беше напълно безпроблемен за всички. Потребители докладваха редица бъгове, които значително влияят на ежедневния им работен процес.

Някои потребители са имали проблеми със свързването с USB хъбове и монитори с USB портове след актуализирането до macOS 14.4, има няколко доклада и за мишки, клавиатури и други периферни устройства, които вече не се откриват. Докато Apple работи по корекция, временно решение се оказва промяна на настройката „Разрешаване на свързване на аксесоари“ на „Попитайте за нови аксесоари“ в секцията „Сигурност“ на Системни настройки ➝ Поверителност и сигурност.

Oracle миналата седмица предупреди, че актуализацията на macOS 14.4 може да доведе до „неочаквано прекратяване“ на процесите на Java на Mac. Проблемът засяга всички версии на Java от Java 8 до компилациите за ранен достъп на JDK 22 и няма налично решение. Засегнатите потребители може да не са в състояние да се върнат към стабилна конфигурация, освен ако нямат пълно архивиране на своите системи преди актуализацията на операционната система.

Друг проблем с актуализацията е, че тя може да премахне или повреди драйверите на принтера. По-конкретно, основният софтуер CUPS за печатни операции по мрежа изглежда е премахнат. Най-често засегнати са принтерите на HP. Временно решение за заобикаляне на проблема е предоставянето на пълен достъп до диска на определени процеси в Системни настройки ➝ Поверителност и сигурност.

Има съобщения и за проблеми със съвместимостта с продуктите на PACE, включително iLok License Manager, свързани с Apple silicon Mac, работещи с macOS 14.4. Проблемът конкретно засяга плъгини от различни производители, които са защитени от PACE/iLok, включително тези, направени от Universal Audio, когато се използват с хост DAW, като Logic Pro. Временното настройване на DAW и приложението iLok License Manager да работят в режим Rosetta изглежда заобикаля проблема.

Ако очаквате, че някой от тези проблеми може значително да повлияе на ежедневните ви операции или производителност, би било разумно да отложите актуализирането до най-новата версия на macOS Sonoma, докато Apple не пусне последваща корекция.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Pin It on Pinterest

Share This