Тим Кук разкри по време на конферентен разговор, че Apple е продала невероятните 45.4 милиона бройки iPhone през последното, четвърто фискално тримесечие на 2016 година, което приключи на 30 септември. В това число са включени всички модели, заедно с iPhone 7, iPhone 6s и iPhone SE, продадени от юли до септември.

Трябва да отбележим, че Уолстрийт прогнозира 44.8 милиона продадени устройства, но всъщност реализираните 45.4 милиона са по-малко от 48.04 милиона през същото тримесечие на предходната година.

Общите приходи на компанията също отбелязват лек спад и са 46.9 милиарда долара, на фона на прогнозите за 46.94 милиарда, но тя добавя 1.67 долара към стойността на акциите си.

Всъщност фискалното тримесечие приключи само няколко седмици, след като iPhone 7 достигна до пазара и можем да предположим, че тези резултати далеч не отразяват цялостните му продажби. За следващото тримесечие, компанията прогнозира приходи между 76 и 78 милиарда долара, които са съвсем малко по-високи от 74.9 милиарда, които предполагат анализаторите от Уолстрийт. Това до голяма степен отразява текущото търсене на новите модели iPhone 7/Plus, но и новото поколение MacBook Pro, което компанията представи преди броени дни и което също ще даде тласък на продажбите през първото фискално тримесечие на 2017 година, като се има предвид празничното пазаруване в края на календарната 2016 година. Именно за този празничен сезон, компанията прогонозирапо-високи продажби на своите флагмани, предизвикани донякъде и от епичното фиаско на Galaxy Note 7, основният конкурент на iPhone 7, голяма част от потребителите на който са се насочили към покупката на iPhone 7 Plus, според анализаторите.

Каквото и да си говорим за тези резултати, едно е ясно – всички погледи са насочени към бъдещия iPhone 8, на който се възлагат и надеждите да върне славните времена на нарастващи продажби.