Тъкмо се зарадвахме на красотата на лъскаво черния нюанс на новите iPhone 7/Plus, която всъщност се казва Jet Black и може би вече правехме планове за точно такъв смартфон, когато се появи тази нова информация.

Няма как да пренебрегнем факта, че самата Apple в официалния си сайт предупреждава, че лъскаво черното покритие е по-податливо на надраскване от останалите разцветки. Разбира се информацията се намира в секцията с технически характеристики и е най-долу, с възможно най-дребен шрифт, но със сигурност е важна!

 

screenshot

В текста компанията обяснява, че този ефект е постигнат чрез процес на анодизиране и полиране в 9 етапа. Въпреки впечатляващият резултат от дизайнерска гледна точка, повърхността е предразположена към появата на дребни драскотини много повече от останалите покрития. Това съвсем естествено ще унищожи красотата й още след няколко седмици, затова Apple съветва потребителите избрали точно този цвят, да използват защитен калъф или просто да променят избора си.

Може би в края на краищата, надеждата компанията да е преодоляла техническите спънки, които доведоха да спиране на черния цвят след iPhone 5, точно поради подобни естетически причини, са били напразни, а може би последствията няма да бъдат чак толкова тежки, особено при внимателна употреба. Това можем да разберем едва когато iPhone 7 Jet Black се появи на пазара и първите отзиви от потребители са на лице. До тогава имаме време да обмислим предстоящата покупка.