Apple публикува нова страница на своя уебсайт за поддръжка, предупреждавайки собствениците на iPhone да внимават като излагат телефоните си на специфичните честоти на вибрация, открити в “мотоциклетни двигатели с голяма мощност или голям обем”.

Очевидно експлоатацията на тези телефони твърде близо до подобни двигатели може да изпържи камерата на iPhone с оптична стабилизация на изображението (OIS) или технология за автофокус със затворен контур (AF). Всеки iPhone от 7 нататък има поне едно от тези неща в себе си, така че ако сте собственик на някой от новите модели от последните 4 – 5 години, той потеницално може да бъде изложен на риск при използване в близост до мотоциклетен двигател.

За тези, които не са запознати, OIS е това, кото някои iPhone използват, за да направят снимките по-малко размазани, ако са щракнати, докато камерата е в движение. AF със затворен контур се използва за поддържане на фокуса на камерата. Първата функция беше въведена с iPhone 7, а втората се появи с линията, пусната през 2018 година – Xs, Xs Max и Xr.

Заслужава си да отбележим, че опасността изглежда конкретно свързана със свързването на iPhone към мотоциклетите, а не просто използването им в близост до тях. Това е така, защото вибрациите на двигателя се предават през шасито на мотора и кормилото. Има всякакви стойки в електронните магазини и сайтове, но ако вашият мотор е особено мощен, може би не е добра идея да използвате такава за iPhone.