След съдебния процес през октомври, в който Apple изложи проблема с големия процент фалшиви зарядни устройства, които се предлагат на пазара като оригинални, сега компанията публикува официално предупреждение към своите клиенти.

На първата страница на официалния си сайт, тя предупреждава потребителите, че фалшивите зарядни и батерии представляват сериозен проблем с безопасността. Компанията предлага на клиентите си, които наскоро са сменили батерията на своя телефон, да проверят дали тя е оригинална в някой от магазините или при оторизираните й доставчици, а ако се нуждаят от ново зарядно – да си закупят оригинално, за да не правят компромис с личната си безопасност.

По време на споменатото по-горе дело, Apple посочи, че близо 90% от предлаганите от Amazon като оригинални адаптери и кабели, са фалшиви. Компанията проведе редица тестове с такива аксесоари, които доказаха, че много малък процент от тях отговарят на изискванията за безопасност. Оказва се, че Mobile Star е източникът на по-голямата част от опасните зарядни и кабели, а те самите не са тествани по стандартите за безопасност и са зле изработени, с липсващи компоненти и неадекватна изолация, което прави вероятността от прегряване, запалване или токов удар, много висока.

В отговор на това Amazon премахна споменатите продукти от сайта си, а самата Apple в момента води дела срещу компаниите производители.

Знаем, че много от вас понякога правят компромис с качеството на аксесоарите, за сметка на по-ниската им цена, но ви предупреждаваме, че по отношение на зарядните и батериите, подобна стъпка е много рискована!