В момента Apple използва LCD дисплеи за своя iPhone, но според слуховете това ще се промени следващата година, когато се очаква юбилейният, десети модел на емблематичния смартфон.

Според Bloomberg компанията преговаря с Sharp за производството на OLED панели. В момента единственото устройство с такъв дисплей е Apple Watch, но тази технология осигурява по-добър контраст, по-дълбок черен цвят и по-висока енергоефективност, в сравнение с LCD. OLED панелите са и по-тънки като елементи, поради липсата на подсветка и позволяват създаването на различни извивки, което съвпада със слуховете за iPhone 8, за който се предполага, че ще има извит от двете страни дисплей и изцяло стъклен корпус.

Samsung, основният конкурент на Apple на пазара, използва тази технология в своите устройства от години, но ограниченията в предлагането и малкото количество произвеждани OLED панели, може би са факторите, които пречеха на американския гигант да ги добави към своята гамата устройства. Изглежда моментът за тази решаваща крачка вече е дошъл и 2017 година ще бъде кюучова в историята на iPhone.

В доклада на Bloomberg се казва, че Sharp ще спечели сделката с Apple, ако може да гарантира достатъчно „изходна мощност“, а вчера компанията обяви повече от 500 милиона долара инвестиции в производството на OLED дисплеи, което явно отразява желанието й да се пребори за този договор.

Разбира се Apple има и други варианти, които й гарантират намаляване на риска от липса на достатъчно компоненти и й позволяват да договори по-дбри цени и да контролира цялата верига за доставки.

Вероятността поне един модел iPhone 8 да притежава OLED дисплей се добавя към слуховете за изцяло стъклен корпус, дисплей от край до край с вградени в него сензор за пръстови отпечатъци и предна камера, но според анализаторите няма да е възможно устройството да е само от стъкло, поради технологични ограничения и ще трябва да има поне метална рамка, което ни връща към моделите iPhone 4/4s.

Все пак ще се наложи да изчакаме септември 2017 година, за да видим какви изненади е приготвила Apple за своите фенове по случай десетия рожден ден на любимия им iPhone.