Изберете страница

Apple потвърди, че уязвимостите Meltdown и Spectre засягат всички Mac и iOS устройства

Вчера Apple потвърди, че е запозната с уязвимостта Meltdown, фикс за която вече е пуснат с iOS 11.2, macOS 10.13.2 и tvOS 11.2, като в близко бъдеще ще бъдат реализирани допълнителни поправки за защита срещу Spectre.

Компанията посочи също, че двете уязвимости засягат всички устройства Mac и iOS, тъй като проблемът се отнася за всички съвременни процесори и засяга почти всички електронни устройства и операционни системи. Гигантът успокои потребителите, като отбеляза, че в момента няма известни експлойти, които да оказват влияние върху тях, но предупреди че това може да се случи след изтегляне на зловредно преложение, като призова да се използват само надеждни източници като App Store.

В следващите дни компанията планира да пусне кръпка за Safari, за да защити устройствата си срещу Spectre и продължава да разработва и тества допълнителните актуализации за операционните си системи. В изявлението й не се посочва дали тези уязвимости са насочени срещу по-старите версии на iOS и macOS, но наскоро имаше секюрити ъпдейт за Sierra и El Capitan.

Meltdown и Spectre са сериозни уязвимости, които се възползват от спекулативния изпълнителен механизъм на процесора. Тъй като те използват хардуерни слабости, от производителите на софтуер се изисква да предложат подходящите решения за защита. Тези решения могат да повлияят на производителността на процесора, но Intel настоява това да не се усеща във всекидневната работа на потребителите. Apple твърди, че не е открито измеримо въздействие при macOS и iOS, а тестовете след пуснатите през декември миналата година поправки, не установиха осезаемо намаляване на поризводителността.

Meltdown позволява на злонамерена програма да чете паметта на ядрото, като има достъп до пароли, имейли и документи и може да се използва за прочитане на цялата физическа памет на машината. Тя е особено проблемна за облачно-базираните услуги.

Spectre обхваща две техники, като нарушава изолацията между различните приложения. Apple твърди, че тя е трудна за използване, но може да се направи с JavaScript в уеб браузър. Затова и компанията планира да пусне актуализация за Safari за macOS и iOS.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обяви iOS 18

Apple обяви iOS 18

Apple обяви следващата голяма актуализация на софтуерната си платформа за iPhone – дългоочакваната iOS 18. По време на WWDC 2024 вицепрезидентът по софтуера Крейг Федериги демонстирира многобройните нововъведения, които носи тя, а ние ще се опитаме да вместим...

Какво очакваме от WWDC 2024

Какво очакваме от WWDC 2024

35-ата годишна световна конференция на разработчиците на Apple ще се проведе от 10 юни до 14 юни.  Днес в 20 часа българско време ще се проведе встъпително основно събитие, по време на което ще бъде представен нов софтуер. Очакваме дебюта на iOS 18, iPadOS 18, macOS...

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This