Изберете страница

Apple потвърди, че актуализациите на iOS ще блокират някои полицейски инструменти за неоторизиран достъп

Тези, които предположиха, че предстоящите актуализации на iOS биха могли да блокират инструментите на парвоприлагащите органи за неоторизиран достъп до iPhone, се оказаха прави. Apple потвърди, че iOS 11.4.1 и iOS 12, ще прекъснат извличането на данни през USB порта, когато телефонът не е бил отключван от собственика си през последния час, което ще осуети повечето опити за използване на специалните устройства на GrayShift, Cellebrite и други компании.

Гигантът подчерта, че не се опитва да се противопостави на полицията, а става въпрос за неприкосновеност на личния живот:

В Apple поставяме клиента в центъра на всичко, което проектираме“ се казва в изявлението. „Ние непрекъснато укрепваме защитата на сигурността във всеки наш продукт, за да помогнем на потребителите да се защитят от хакери, крадци на самоличност и проникване в личните им данни. Имаме голямо уважение към правоприлагащите органи и не създаваме тези подобрения в сигурността, зад а им пречим да си вършат работата“.

Тази стъпка обаче, със сигурност ще разочарова ФБР и другите агенции, които преди това искаха от компанията да отслаби мерките за сигурност, чрез специално създаден софтуер за достъп. Всъщност теоритично това не е пълна бариера, тъй като, ако през първия час агенциите получат достъп до устройството, те биха могли да се възползват от закупените вече инструменти за хакване. Този ход обаче, би могъл да защити потребителите, особено от гледна точка на личния им живот.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обявяви специално събитие за 7 май

Apple обяви специално събитие за 7 май, под надслов „Let Loose“. То ще се проведе онлайн в 17 часа българско време и се очаква да е фокусирано върху нов iPad и аксесоари, като се говори за нови iPad Pro, iPad Air, Apple Pencil и Magic Keyboard. Събитието изглежда ще е...

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

С iOS 18 приложението Notes ще получи нови функции

iOS 18 ще добави няколко нови функции към приложението Notes, свързани с гласови бележки и математика, твърди AppleInsider. Според информацията, iOS 18 ще позволи на потребителите на iPhone да записват гласови бележки директно в приложението Notes, а след това тези...

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Снимки на макети разкриват дизайна на iPhone 16 и 16 Pro

Нови снимки на макети, публикувани в социалните медии днес, разкриват дизайна на серията iPhone 16. Ясно се вижда новият бутон за заснемане, преработеният модул на камерата на моделите iPhone 16 и много други подробности. pic.twitter.com/GiIWNkXcI8 — Sonny Dickson...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This