Тези, които предположиха, че предстоящите актуализации на iOS биха могли да блокират инструментите на парвоприлагащите органи за неоторизиран достъп до iPhone, се оказаха прави. Apple потвърди, че iOS 11.4.1 и iOS 12, ще прекъснат извличането на данни през USB порта, когато телефонът не е бил отключван от собственика си през последния час, което ще осуети повечето опити за използване на специалните устройства на GrayShift, Cellebrite и други компании.

Гигантът подчерта, че не се опитва да се противопостави на полицията, а става въпрос за неприкосновеност на личния живот:

В Apple поставяме клиента в центъра на всичко, което проектираме“ се казва в изявлението. „Ние непрекъснато укрепваме защитата на сигурността във всеки наш продукт, за да помогнем на потребителите да се защитят от хакери, крадци на самоличност и проникване в личните им данни. Имаме голямо уважение към правоприлагащите органи и не създаваме тези подобрения в сигурността, зад а им пречим да си вършат работата“.

Тази стъпка обаче, със сигурност ще разочарова ФБР и другите агенции, които преди това искаха от компанията да отслаби мерките за сигурност, чрез специално създаден софтуер за достъп. Всъщност теоритично това не е пълна бариера, тъй като, ако през първия час агенциите получат достъп до устройството, те биха могли да се възползват от закупените вече инструменти за хакване. Този ход обаче, би могъл да защити потребителите, особено от гледна точка на личния им живот.