През май 2015 година Apple подаде заявка за патент в Европейската патентна служба, която покрива „мултимедийно ориентирани видео слушалки“ – устройство, което чрез свързване с iPhone или iPad ще осигури на потребителите реалистично преживяване при гледане на различни събития на живо. Близо три години след това, компанията получи патент за същото устройство от USPTO.

Документът описва „регулиране на дисплея в персонална система, основана на перспективата“ и устройство, което може да предостави на потребителя поразителен изглед, сякаш действително присъства на мястото, където се развива действието.

Всъщност устройството прилича на регулируема слушалка, оформена като маска за ски, но снабдена с модерни компоненти, а PatentlyApple отбелязва, че то ще може да даде на потребителите възможността да гледат мултимедия, свързана с бейзбол например, така, сякаш са на самия стадион.

Патентът описва различни изпълнения на устройството и как потребителите ще могат да го използват, за да избират ръчно местоположенията от подходящи киносалони, театри, лекционни зали, спортни салони и др. Изданието твърди, че Apple е избрала варианта на схемата по-горе, за да покаже практическите приложения на своето бъдещо устройство, като илюстрира как може да изглежда дисплея му при избор на опции. След определянето на съответното място, потребителят ще може да избира дори от кое от местата в залата иска да наблюдава събитието, а устройството ще идентифицира текущото му местоположение, като използва дори актуалното осветление.

В останалата част от документа се обясняват различни варианти на системата, сред които и звуков профил, който би могъл да се регулира от слушалките, в съответствие с мястото, което е било избрано в залата. Така потребителят ще може да избири да „седне“ на първия ред в киното или театъра, където озвучаването е най-силно.

Макар, че не е ясно какво точно може да напарви компанията с подобно устройство, особено като се има предвид, че вече се говори, че работи върху други концепции, патентът ни дава известна представа за евентуалните мултимедийни възможности и начинът, по който ще работи то, ако се материализиар в реален продукт.