Част от слуховете за бъдещите модели iPhone, се въртят около завръщането на Touch ID и това дали функцията ще работи заедно с Face ID, или самостоятелно, а Apple продължава да работи и върху двете си технологии за биометрично удостоверяване и това се доказва от нов патент, който компанията получи. Той се отнася за сензор за пръстови отпечатъци, вграден под дисплея и описва технология за оптично прочитане на отпечатъците. Съществуващите модели iPhone с Touch ID използват капацитивен подход, за да прочетат биометричните данни, но 16 инчовия MacBook Pro вече има оптичен сензор, въпреки че той все още е само вграден в бутона за включване така, както и капацитивните версии.

Илюстрации в новия патент обаче сочат възможността за вграждане на такъв сензор под дисплея, който от своя страна ще може да работи като устройство за въвеждане, съвместно с контролера за изпълнение на една, или повече функции в отговор. Например включване, или изключване, иницииране на комуникация, чрез безжичния приемо-предавател, или извършване на дадена функция в менюто, възоснова на въвеждане от сензорния дисплей. Контролерът ще може да променя дисплея, за да покаже меню от наличните приложения при натискане, или да се използва за въвеждане. Оптичният сензор ще е в корпуса под дисплея, за да улавя биометричните данни на потребителя, а контролерът ще изпълнява функция за удостоверяване, чрез съпоставянето им със запаметените такива, като ще изпълнява и/или ограничава функционалността на устройството, възоснова на удостоверяването. В някои изображения има дори повече от един оптични сензори.

Всъщност съществуват различни теории, за това дали Apple ще замени Face ID с вградения под дисплея Touch ID, или двете форми на удостовеярване ще работят съвместно. Всяка от тях има своите плюсове и минуси – Face ID е по-бърза и не изисква изрично действие от страна на потребителя, което е особено полезно при банкови приложения например, но сензорите й изискват известно пространство в предната част на устройството, докато Touch ID под дисплея ще позволи тънки рамки, без прорез, защото камерата и говорителите също могат да бъдат вградени. Всяка от двете опции има своите фенове, така че едновременното им предлагане може би би било добро решение, въпреки че от друга страна би било и непривичен подход за компанията. Какво ще се случи следващата година, или в близко бъдеще, съвсем не е ясно, а това е просто поредния патент, притежаван от Apple, така че продължаваме да гадаем и да събираме слухове, опитвайки се да отгатнем.