През 2017 година Apple направи безспорно най-големите промени в историята на емблематичния си смартфон, но нови данни сочат, че тази есен също ще станем свидетели на значим ъпгрейд. Тайванският вестник Economic Daily News съобщава, че компанията ще въведе изцяло нова тройна задна камера с до 5х оптично увеличение в един от своите нови модели, най-вероятно iPhone X Plus.

Това би било огромна стъпка напред спрямо оптичното увеличение 2х в iPhone X и iPhone 8 Plus и ще даде на Apple известна преднина пред конкуренцията, тъй като за разлика от сегашната мегапикселна война, камерите с троен обектив имат потенциала да подобрят значително смартфон фотографията. Наскоро представеният Huawei P20 Pro е първото устройство на масовия пазар, което предлага троен обектив и е далеч напред пред конкурентите си, според класацията на DxOMark за смартфони. Неговата тройна камера предлага по-добри резултати при ниска осветеност от телефоните на Apple и Samsung и осигурява 3х оптично увеличение.

EDN посочва също, че тройните камери на Apple ще разполагат с нова система от лещи 6Р (от 6 части). Комбинирайки целия този подобрен хардуер с промените в софтуера си за обработка на изображения, Apple ще превърне мобилната фотография в основна точка за продажбите на водещия си модел тази есен.