Apple обмисля пускането на актуализирана версия евтин, 9.7 инчов iPad през следващата година, която ще е с начална цена със 70 долара по-ниска от тази на текущия модел, твърдят източници по веригата за доставки на компоненти.

През март компанията представи своя най-достъпен iPad – 9.7 инчовия модел с цена 329 долара и спецификации, подобни на тези на iPad Air 2, но по-дебели рамки около дисплея. Според Digitimes, неговият наследник през 2018 година ще струва още по-малко – около 259 долара, в опит да се привлекат повече потребители и да се запазят сегашните обеми на пордажба от около 10 милиона единици за тримесечие.

С новото устройство се очаква да станем свидетели на нова вълна в ценовата конкуренция между големите играчи като Samsung, Amazon, Huawei и Lenovo.

Същите източници посочват, че новият iPad може да се появи през второто тримесечие на 2018 година, разширявайки гамата с още един евтин модел. Миналия месец Apple съобщи за двуцифрен ръст на продажбите на iPad за второ поредно тримесечие, но не предостави разбивка по модели. Преди това, през юни, компанията обяви продажби от 11.4 милиона таблети и 15% увеличение спрямо предходната година. На годишна база това представлява 2% и най-вероятно се дължи именно на продажбите на новия 9.7 инчов iPad с по-ниска цена.

Въщност през първите месеци на тази година, пазарът на таблети се сви в световен мащаб, което естествено засегна и Apple, която обяви 13 поредно тримесечие на спад в продажбите на iPad. Според цитираните източници, агресивната стратегия на ценообразуване със следващия 9.7 инчов модел има за цел именно да компенсира продължаващия общ спад, по време на който продавачите на марки второ и трето ниво вече навлязоха на пазара. Apple най-вероятно ще възложи производството на новия модел iPad на Compal Electronics, но компанията отказва да коментира поръчките си.