Apple държи продуктите й да бъдат възможно най-екологични и продължава да работи в тази насока, като по време на събитията си и на продуктовите си страници рекламира минималното им въздйствие върху околната среда, а цял екип се грижи да намери нови начини за намаляване на замърсяването и подобряване на рециклирането.

Сега гигантът отново потвърди този свой ангажимент да поддържа бизнеса си екологичен, като заяви в скорошно интервю, че планира да произвежда популярни продукти като iPhone и MacBook от рециклирани материали и биопластика.

Това, с което сме се ангажирали е 100% рециклирани или възобновяеми материали за производството на нашите продукти“ заяви вицепрезидентът на компанията за околната среда, политиката и социалните инициативи, Лиза Джаксън в интервю за news.com.au. “Работим усилено върху това и до колкото знам, ние сме единствената компания в сектора, която се опитва да го направи. Повечето хора говорят за рециклиране на електроника, но материалът не се използва в новите продукти“.

Колкото и похвално да звучи тази идея, задачата съвсем не е лесна, имайки предвид броя устройства, които Apple продава вяска година, но компанията иска да „прекрати напълно изкопаването на Земята“.

Нов доклад на Amnesty International похвали гиганта за това, че е лидер в индустрията, когато става въпрос за отговорно снабдяване с кобалт. Минералът, който е критично важен за батериите в днешните устройства, включително и тези на Apple, идва в по-голямата си част от Демократична република Конго, която произвежда повече от половината от световното снабдяване. Работните условия обаче са опасни, а минералът се добива ръчно, понякога и от деца. По-рано тази година Apple заяви, че ще спре използването на кобалт, който се добива по този начин. Това наистина звучи страхотно, но може да отнеме известно време докато компанията успее да спре да използва добива от земята и да започне да произвежда продуктите си само от рециклирани материали.