Изберете страница

Apple планира големи промени за iBooks в iOS 11.3

Apple работи върху основен редизайн на своето приложеине iBooks за iOS 11.3, твърди нов доклад на Bloomberg. За целта компанията е наела бившия изпълнителен директор Amazon и Barns & Noble, който може да подпомогне рестартирането на бизнеса с електронни книги, а това включва и нов четец за iPhone и iPad.

Компанията пусна първата бета версия на iOS 11.3 миналата седмица, но в описанието към нея така и не се споменава нищо за iBooks. Според Bloomberg обаче, приложението ще се изправи директно срещу Amazon, а малките знаци, че ще настъпят такива промени се крият в промяната на името му на Books, подобно на Music, Podcasts и TV. По-големите промени тепърва ще дойдат през следващите месеци:

„Това ще е най-големия ъпгрейд на e-book услугата на Apple от няколко години и ще осигури освежване на конкуреницята на пазара, на който Amazon доминира в момента“ се казва в доклада.

Промените ще включват преработено приложение Books с опростен интерфейс, нова книжарница, оформена във вече преработения App Store, нова секция наречена Reading Now и специален раздел за аудио книги.

Част от причините за тези промени може би се крият и в предишно съдебно дело, в което през 2012 година Apple беше осъдена в САЩ за повишаване на цените на електронните книги, след като беше обвинена, че работи с пет издатели – Hachette, Harper Collins, Penuin, Simon & Schuster и Macmillan, за да увеличи цената на книгите от 9.99 долара, както е в Amazon до 12.99 или дори 14.99 долара за заглавие. В крайна сметка компанията беше глобена с 450 милиона долара през 2016 година. Amazon се възползва от това и достигна дял от 83% от общия пазар на електронни книги в САЩ към началото на миналата година. За да помогне за рестартирането на iBooks, Apple е наела Кашиф Зафар, бивш вицепрезидент на Audible на Amazon и заместник председател на дивизията за електронни четци в Barns & Nouble.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This