Apple работи върху основен редизайн на своето приложеине iBooks за iOS 11.3, твърди нов доклад на Bloomberg. За целта компанията е наела бившия изпълнителен директор Amazon и Barns & Noble, който може да подпомогне рестартирането на бизнеса с електронни книги, а това включва и нов четец за iPhone и iPad.

Компанията пусна първата бета версия на iOS 11.3 миналата седмица, но в описанието към нея така и не се споменава нищо за iBooks. Според Bloomberg обаче, приложението ще се изправи директно срещу Amazon, а малките знаци, че ще настъпят такива промени се крият в промяната на името му на Books, подобно на Music, Podcasts и TV. По-големите промени тепърва ще дойдат през следващите месеци:

„Това ще е най-големия ъпгрейд на e-book услугата на Apple от няколко години и ще осигури освежване на конкуреницята на пазара, на който Amazon доминира в момента“ се казва в доклада.

Промените ще включват преработено приложение Books с опростен интерфейс, нова книжарница, оформена във вече преработения App Store, нова секция наречена Reading Now и специален раздел за аудио книги.

Част от причините за тези промени може би се крият и в предишно съдебно дело, в което през 2012 година Apple беше осъдена в САЩ за повишаване на цените на електронните книги, след като беше обвинена, че работи с пет издатели – Hachette, Harper Collins, Penuin, Simon & Schuster и Macmillan, за да увеличи цената на книгите от 9.99 долара, както е в Amazon до 12.99 или дори 14.99 долара за заглавие. В крайна сметка компанията беше глобена с 450 милиона долара през 2016 година. Amazon се възползва от това и достигна дял от 83% от общия пазар на електронни книги в САЩ към началото на миналата година. За да помогне за рестартирането на iBooks, Apple е наела Кашиф Зафар, бивш вицепрезидент на Audible на Amazon и заместник председател на дивизията за електронни четци в Barns & Nouble.