Благодарение на иновации като Apple Pay, Touch ID става все по-полезна функция, но Apple има още една идея – паник режим, който ще се включва при отключване на устройството с определен пръст.

Компанията предлага няколко различни версии на това, което може да се направи с този режим. В някои от тях телефонът просто ще се заключи и ще ограничи достъпа до личните ви данни, в други ще може да заснема видео, или снимки на лицето, което го използва – нещо, което би било много полезно при кражба.

Има вариант и да се активира микрофона, така че потребителите да могат бързо да се свържат с полицията, или да се издават звукови сигнали, като съобщение при бедствие, което би помогнало за откриването на човек под развалини например.

В патента си Apple обяснява:

„В зависимост от използвания пръстов отпечатък, може да се извършва определено действие при отключване. Примерно отпечатъка от палеца, може да стартира приложение, позволяващо осъществяването на спешно обаждане“.

Разбира се, както и при останалите патенти на компанията, няма гаранция, че тази изчистена концепция ще намери своя път към бъдещите устройства, но със сигурност тя е една много добра идея, подобно на Activation Lock, която намали броя на кражбите на iPhone през последните години.