Изберете страница

Apple патентова Panic Mode за Touch ID

Благодарение на иновации като Apple Pay, Touch ID става все по-полезна функция, но Apple има още една идея – паник режим, който ще се включва при отключване на устройството с определен пръст.

Компанията предлага няколко различни версии на това, което може да се направи с този режим. В някои от тях телефонът просто ще се заключи и ще ограничи достъпа до личните ви данни, в други ще може да заснема видео, или снимки на лицето, което го използва – нещо, което би било много полезно при кражба.

Има вариант и да се активира микрофона, така че потребителите да могат бързо да се свържат с полицията, или да се издават звукови сигнали, като съобщение при бедствие, което би помогнало за откриването на човек под развалини например.

В патента си Apple обяснява:

„В зависимост от използвания пръстов отпечатък, може да се извършва определено действие при отключване. Примерно отпечатъка от палеца, може да стартира приложение, позволяващо осъществяването на спешно обаждане“.

Разбира се, както и при останалите патенти на компанията, няма гаранция, че тази изчистена концепция ще намери своя път към бъдещите устройства, но със сигурност тя е една много добра идея, подобно на Activation Lock, която намали броя на кражбите на iPhone през последните години.

Десислава Тенева

Десислава Тенева

Автор

Десислава Тенева (dessyteneva) е един от най-опитните автори в тази област. Тя е от малкото момичета, които се занимават активно със смарт технологии и е била администратор на най-големия български Android форум, след което открива света на Apple и остава в плен на най-могъщата технологична компания в света.

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

iOS 18 ще е с нова визия, базирана на visionOS

Мина доста време, откакто последно Apple направи мащабни промени в дизайнерския език на iOS. Вместо това компанията бавно променя специфични части на системата, като заключения екран с iOS 16 например. Сега обаче се появи слух, според който iOS 18 ще получи нов...

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple вече е продала до 180 000 очила Vision Pro

Apple е продала между 160 000 и 180 000 очила Vision Pro през първия си уикенд с предварителни поръчки, твърди анализаторът Минг-Чи Куо. В нова публикация в Medium Куо посочва, че очилата са разпродадени скоро след отварянето на процеса на предварителна поръчка, като...

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

Apple премахва приложението за пулсова оксиметрия от часовниците си в САЩ

В опит да избегне забраната за внос в САЩ на Apple Watch Series 9 и Ultra 2, причинена от патентен спор с калифорнийската фирма Masimo, Apple премахва приложението си за пулсова оксиметрия, съобщи „Digital Trends”. В писмо от Masimo до съдия от апелативния съд от 15...

0 коментара

Подайте коментар

Pin It on Pinterest

Share This