Да търсите телефона си в къщи или в претрупаната си чанта е едно от най-досадните неща, които се случват всекидневно и Apple е наясно с това.

Нов патент на компанията показва iPhone, който бихте могли просто да „защипете“ върху дрехите си. Той е публикуван вчера и носи заглавието „ Гъвкави дисплеи на устройства „.

Документът е фокусиран върху сгъваем телефон, който ще бъде в състояние да се защипва върху различни предмети, включително и дрехите на потребителя с помощта на назъбена повърхност, която от своя страна би могла да бъде „трионообразна, гладка или с кукички“. Можем само да предполагаме, че компанията би избрала гладката повърхност, защото останалите варианти не звучат много в нейния стил.

folded

В един от посочените примери, устройството ще се сгъва, като екранът му ще остава отвън, за да могат потребителите да извършват различни действия с него, докато е закачен върху дрехите им, без да се налага да го разгъват.

Разбира се, за да се сбъдне това е нужен гъвкав OLED дисплей, какъвто очакваме компанията да въведе в своята продуктова линия още следващата година, но дали тя ще реализира и този любопитен патент, няма как да знаем.

За самата рамка в патента са предложени материали като никел и титаниева сплав, известни със своята еластичност и уникални способности за запаметяване на формата, както и гъвкави полимери.

Часто от примерите посочват разделяне на устройството на горна и долна част, които ще включват процесори, сензори и други елементи. Например в едната му част биха могли да се помещават камерата, контролерите за дисплея модулите за тонколонките и светлинните сензори, докато в другата ще са разположени микрофона, CPU, GPU, моторчето за вибрацията и др. Двете части ще се съединяват чрез механизъм, подобен на панта, за да могат да се движат, а връзките отвътре ще бъдат изпълнени с помощта на гъвкави печатни платки.

В документите се посочват и детайли като шарнирен дизайн, стъклен капак и възможност за гледане на екрана под ъгъл, както и различни алтернативни варианти.

Като имаме предвид прогреса на iPhone за последните почти десет години, можем да допуснем, че подобно устройство има шанс да се появи на пазара, но в краткосрочен план се очаква компанията да представи само един модел с OLED дисплей следващата година и той най-вероятно ще бъде със стандартна, монолитна форма.